Jak łatwo obrać jajko na twardo? Sprytny sposób
Strona główna » Jak łatwo oddzielić skorupkę od jajka na twardo? Poznaj jeden prosty trik

Jak łatwo oddzielić skorupkę od jajka na twardo? Poznaj jeden prosty trik

Dowiedz się, jak sprawić, by skorupka jajka na twardo łatwo oddzieliła się od reszty jajka. Przedstawiamy sprytny sposób na to, by nie „niszczyć” jajka podczas jego obierania. To idealny trik nie tylko na Wielkanoc.

Zbliża się Wielkanoc, więc coraz więcej osób szuka sposobów na to, jak ułatwić sobie życie w ten świąteczny czas. Można więc szukać sposobów jak zrobić z dziećmi kartkę świąteczną, albo zapobiegawczo dowiedzieć się, jak usunąć plamy ze świątecznego obrusu.

Sprawdź: Dlaczego w lany poniedziałek lejemy się wodą? Wszystko, co musisz wiedzieć o tym niezwykłym dniu

Tym razem poznamy sposób na to, by skorupka ugotowanego na twardo jajka bez problemu się od niego oddzielała. Okazuje się, że ciekawy, domowy „eksperyment” w tym zakresie przedstawił Mathew Jedeikin z serwisu Buzzfeed.com. Postanowił on znaleźć niezawodny sposób na łatwe obieranie jajka na twardo. I udało mu się! Poniżej wyjaśniamy, jaki sposób jest skuteczny.

Sposób na łatwe obieranie jajka na twardo

Jak możemy się dowiedzieć z serwisu Buzzfeed, kluczowe okazało się dodawanie do wody… octu. Jajka ugotowane w wodzie z tym dodatkiem były znacznie łatwiejsze do obierania. Wszystko dlatego, że ocet osłabia skorupkę i przez to sprawia, że łatwiej odchodzi ona od reszty. Dlatego też, jeśli nie chcesz męczyć się z obieraniem i lubisz jak gotowane jajka są nietknięte, zastosuj się do poniższych wskazówek:

  • Wybierz jajka, które chcesz ugotować (nieważne czy są świeże czy kilkudniowe – to nie ma znaczenia);
  • Do wody w rondelku dodaj około 1 łyżkę stołową octu na każde 4 szklanki wody;
  • Poczekaj aż woda zacznie się gotować i dopiero wtedy delikatnie włóż do niej jajka;
  • Gotuj jajka około 14 minut;
  • Jak tylko wyjmiesz jajka z wrzątku, zalej je zimną wodą;
  • Kiedy ostygną, możesz je obierać bez obaw, że skorupka zacznie obchodzić wraz z wnętrzem.

Zobacz: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Ile gotować jajka na twardo?

Choć wydaje się, że każdy z nas wie, jak ugotować jajka na twardo, to na wszelki wypadek wyjaśnijmy wszelkie wątpliwości. Aby mieć pewność, że ugotuje się na twardo, powinniśmy gotować je minimum 8, a dla pewności: 10 minut lub trochę dłużej. Jeśli będziemy gotować je 4-5 minut, to wyjdzie nam jajko na miękko.

Skorupki jajek w ogrodzie

Jeśli masz ogród lub hodujesz kwiaty na balkonie, to nie wyrzucaj skorupek jajka: wysusz je i pokrusz. Jest to cenne źródło potrzebnych roślinom składników odżywczych i świetnie sprawdza się jako nawóz. Skorupka zawiera magnez, żelazo, potas, sód czy fosfor. Jednak ma też dużo wapnia, przez co podnosi odczyn pH gleby, więc nie dodawajmy ich do kwaśnego podłoża.

Sprawdź: Jajka: fakty i mity na ich temat

Skorupki jajek – pod jakie rośliny?

Mając powyższe na względzie warto dodawać wysuszone i pokruszone skorupki do podłoża, na którym rosną rośliny preferujące odczyn zbliżony do zasadowego lub lubiących dodatek wapnia w glebie. Są to na przykład jarmuż, fasola, ogórki, kapusta, jak również winogrona czy lawenda lub bluszcz.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Sprawdź też:

Zobacz więcej >