Zima zawsze jest tą porą roku, kiedy najłatwiej złapać dodatkowe kilogramy. Zwykle już od późnej jesieni gorzej się odżywiamy – jemy więcej i bardziej kalorycznie, a do tego mniej się ruszmy. W tym roku sytuację dodatkowo pogarsza pandemia kornawirusa. Tym bardziej zatem musimy dbać o to, co i jak jemy.
Zima zawsze sprzyja mniej zdrowemu odżywianiu się. Więcej czasu spędzamy w domu, częściej sięgamy po słodycze i niezdrowe przekąski, więcej czasu spędzamy przed telewizorem. Do tego dochodzą święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok, czyli wiele godzin spędzonych przy stole. Ta zima jednak jest wyjątkowa z powodu ograniczeń związanych z koronawirusem. Nie spotykamy się z przyjaciółmi, mamy mniejsze możliwości uprawiania sportu, więc bardziej niż zwykle powinniśmy zwracać uwagę na to, jak się odżywiamy. Spożywanie nadmiernych ilości wysokokalorycznych potraw i napojów to nie tylko dodatkowe kilogramy, ale także złe nawyki żywieniowe. Te z kolei mogą wpływać na nasze samopoczucie – możemy czuć się spowolnieni, poirytowani i przygnębieni.
Dietetycy odradzają wprowadzanie restrykcyjnych diet. Aby zachować dobrą kondycję i dobre samopoczucie, trzeba jadać posiłki, które zawierają warzywa, białko, złożone węglowodany i zdrowe oleje.
Podstawa dobrego odżywiania: śniadanie najważniejszym posiłkiem
Dokładnie to zawsze mówiły nasze mamy i babcie – zdrowe śniadanie daje energię na resztę dnia. Osoby, które jedzą sycące, zdrowe śniadanie, rzadziej sięgają po przekąski między posiłkami w ciągu dnia.
Idealne śniadanie powinno zawierać trochę białka i produktów pełnoziarnistych w połączeniu z różnymi owocami lub warzywami. Może to być owsianka z owocami, pełnoziarniste tosty z jajkiem w koszulce czy jogurt z owocami i ziarnami.

Równowaga w odżywianiu zamiast restrykcyjnych diet
„Nie ma cudownej diety, której można przestrzegać bez związanego z tym ryzyka żywieniowego lub zdrowotnego” – twierdzi Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków. Dla większości osób najłatwiejszym sposobem osiągnięcia i utrzymania zdrowej wagi jest rozsądne odżywianie się i zwiększanie ilości ćwiczeń. Najważniejsza jest równowaga. Zamiast całkowicie eliminować smakołyki, które kochamy, lepiej dokonywać niewielkich zmian, takich jak wybieranie produktów mniej kalorycznych i o niższej zawartości cukru.
Fast foody – najlepiej domowe
Fast foody mogą być świetne, ale pod warunkiem, że korzystamy z nich z umiarem. Odżywianie się nimi zbyt często, będzie szkodliwe nie tylko dla zdrowia, ale i portfeli. Można spróbować zrobić sobie tańsze i zdrowsze wersje w domu, co pomoże zaoszczędzić i pieniądze, i kalorie. Polanie tortilli przecierem pomidorowym, posypanie tartym serem i posiekaną papryką, a następnie zapieczenie przez 5 minut w sumie trwa chwilę, a dostajemy zdrowszą wersję fastfoodowego dania. Można też grillowane kawałki piersi kurczaka wrzucić do pitty lub zawinąć we wrapa z sałatą i warzywami – to równie szybki i zdrowy wariant.
Zdrowe przekąski pod ręką
Dobrze mieć zawsze pod ręką miskę z ulubionymi owocami. Do oglądania serialu albo czytania książki można sobie przygotować pokrojone warzywa do chrupania. Jeśli bardzo lubimy słodycze i trudno nam się bez nich obejść, można spróbować zastąpić je suszonymi daktylami, które zdrowsze niż batoniki. Są co prawda kaloryczne, ale też bardzo słodkie, więc nie da się ich zjeść bardzo dużo, a zaspokoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Dzień bezmięsny raz w tygodniu
Osoby, które na co dzień jadają mięso, powinny to rozważyć. Generalnie spożywamy za dużo mięsa. Rezygnacja z mięsa powinna oznaczać spożywanie większej ilości warzyw, czyli więcej błonnika, witamin i minerałów.
Suplementowanie witaminy D
W cieplejszych miesiącach słońce jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D. Jednak od października do marca, aby zachować zdrowe kości i mięśnie, trzeba codziennie ją suplementować, nawet jeśli odżywiamy się zdrowo. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wiele osób tej wiosny i latem z powodu koronawirusa spędzało więcej czasu w pomieszczeniach niż zwykle.
Sprawdź też:
Amerykańskie wskazówki żywieniowe: słodycze od 2. roku życia?
Jak się nie przejadać w święta i po świętach
Co zamiast soli, żeby było smacznie i zdrowo?
Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować
Ksylitol zamiast cukru – właściwości, jak stosować