Nowe badanie wykazało, że to, czym karmimy szczenięta, może wpływać na ich zdrowie w przyszłości. Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach zbadali związek między dietą psów we wczesnym okresie życia a alergiami lub objawami skórnymi związanymi z układem odpornościowym w wieku dorosłym.
„Szczenięta, które były karmione surowym mięsem, surowymi flakami, resztkami ludzkich posiłków oraz suplementami oleju rybnego, wykazywały znacznie mniej objawów skórnych związanych z alergią i atopią w dorosłym życiu. Z drugiej strony szczeniaki, które nie otrzymywały surowej żywności i spożywały głównie suchą karmę, miały znacznie więcej tego typu objawów, gdy dorosły” – stwierdzają autorzy badania opublikowanego w Journal of Veterinary Internal Medicine.
Naukowcy prześledzili sposób żywienia 4022 psów, oceniając zarówno ich ogólną dietę, jak i poszczególne produkty, które spożywały. Określili typową dietę każdego psa biorącego udział w badaniu, korzystając z serii ankiet online wypełnianych przez właścicieli, gdy szczenięta miały od dwóch do sześciu miesięcy.
Szczenięta spożywające więcej surowej żywności będą zdrowsze w wieku dorosłym
Autorzy badania donoszą, że dieta szczeniąt składająca się z co najmniej 20 proc. surowej karmy lub mniej niż 80 proc. suchej karmy doprowadziła do znacznie mniejszej częstości występowania alergii i problemów skórnych związanych z układem odpornościowym w wieku dorosłym. Podobnie szczenięta, które były karmione głównie suchą karmą lub w ogóle nie spożywały surowej karmy, były znacznie bardziej narażone na rozwój alergii lub chorób skóry.
Naukowcy twierdzą, że przetworzona komercyjna karma dla szczeniąt, taka jak żywność w puszkach, wydaje się powodować problemy zdrowotne w późniejszym życiu. Szczenięta, których dieta zawierała ponad 20 proc. takiej przetworzonej żywności, były bardziej narażone na alergie lub problemy skórne. Psy, które nigdy nie jadły przetworzonej karmy wykazywały zmniejszoną częstość występowania tego typu chorób.
„Te odkrycia wskazują, że to właśnie surowa żywność była korzystnym promotorem zdrowia. Szczenięta otrzymują korzyści zdrowotne, jeśli co najmniej 20 proc. ich diety stanowi surowa żywność” – stwierdza kierująca badaniami dr Anna Hielm-Björkman z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytetu w Helsinkach.
Naukowcy zwracają uwagę, że także szczenięta, które same suplementowały swoją dietę, jadając dzikie zwierzęta na zewnątrz, były mniej podatne na alergie lub problemy skórne.
Przeczytaj też:
- Pies stresuje się każdym hałasem w domu – dowodzą badania
- Pies – co może jeść, a co mu szkodzi?
- Co pies chce powiedzieć? Ta obroża przetłumaczy
- Pies wie, kiedy działamy z rozmysłem