Masz pół godziny, żeby przygotować coś na szybko do kawy? Masz nadmiar śliwek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Masz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce jest ciasto francuskie i trochę śliwek? Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na ciastka francuskie ze śliwkami.
Ciastka francuskie ze śliwkami robi się bardzo szybko, a są naprawdę zadziwiająco smaczne. Śliwki w tym roku wyjątkowo obrodziły, a że są i zdrowe, i niedrogie, warto wypróbować i ten przepis. Do ich przygotowania wystarczy pół godziny oraz blat gotowego ciasta francuskiego, trochę śliwek, cynamon, cukier puder oraz skórka i sok z cytryny.
Ciastka francuskie ze śliwkami – składniki
- 1 blat gotowego ciasta francuskiego
- 20-30 śliwek (w zależności od wielkości i koncepcji ułożenia)
- cynamon do posypania
- na lukier (ilość lukru zależy od tego, jak bardzo słodkie mamy śliwki)
- ok. 5 czubatych łyżek cukru pudu
- skórka otarta z połowy cytryny
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- ok. 2-3 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od włączenia piekarnika – ja nagrzewam do 200 st. C i używam termoobiegu.
- Najlepiej przygotowywać ciastka francuskie ze śliwkami w dwie osoby – wtedy jedna przecina śliwki na pół i pozbawia je pestek, a druga w tym czasie kroi blat na kwadraty lub prostokąty i układa na nich połówki śliwek.
- Dobrze jest przymierzyć połówki śliwek do ciasta i dopiero wtedy je kroić (ważne, żeby pokroić ciasto przed pieczeniem). Można kroić w prostokąty – układając po dwie połówki na każdym, lub w kwadraty – wtedy jedna połówka śliwki to jedno ciastko na jeden kęs. Żeby ciasto francuskie ładnie urosło i się rozwarstwiło, śliwek nie może być za dużo – wokół nich powinno być ok. 1/2 cm ciasta.
- Między ciastkami zostawiamy po parę milimetrów odległości, żeby się nie posklejały.
- Ciastka z ułożonymi śliwkami posypujemy cynamonem i wkładamy do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika. Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.
- Przygotowujemy lukier:
- Do dużego kubka wsypujemy cukier puder, dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny, mieszamy.
- Dodajemy po łyżce gorącej wody – mieszając – do uzyskania pożądane gęstości lukru. W każdej chwili można dodać odrobinę więcej cukru lub wody.
- Dowolną techniką polewamy wyjęte z piekarnika ciastka lukrem – najprościej można zrobić to łyżką w esy-floresy.
- Można też zrezygnować z lukru i po prostu posypać gorące jeszcze ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!
Przeczytaj też:
- Śliwki pod kruszonką – przepis
- Suszone śliwki: Przekąska, którą można jeść bezkarnie
- Nalewka śliwkowa na spirytusie – przepis
- Dżem z mirabelek – prosty przepis
- Czy da się zrobić powidła bez cukru? Mamy przepis!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.