Barszcz czerwony na Wigilię - przepis krok po kroku - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Barszcz czerwony na Wigilię – przepis krok po kroku

Barszcz czerwony na Wigilię – przepis krok po kroku

Spróbuj samodzielnie ugotować barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie buraczanym. Przepis jest bardzo prosty, a barszcz smakuje wyśmienicie nie tylko w święta.

Niezależnie od tego, czy należysz do tej połowy Polaków, która jada na Wigilię barszcz czerwony czy zupę grzybową, wypróbuj nasz przepis. Można przyrządzać go przez cały rok, a filiżanka gorącego barszczu znakomicie poprawia nastrój, zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • 6 dużych buraków czerwonych
  • ok. pół litra zakwasu z buraków (spróbuj zrobić go samodzielnie korzystając z naszego przepisu na zakwas z buraków)
  • 1-2 łyżeczki majeranku (może być więcej, jeśli lubimy)
  • sól, mielony pieprz, cukier, ew. sok z cytryny – do smaku
  • Na wywar warzywny:
    • 4 duże marchewki
    • 2 pietruszki
    • pół selera
    • duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 5-6 ziaren ziela angielskiego
    • 3-4 listki laurowe
    • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
    • 2 litry wody

Sposób przygotowania barszczu czerwonego na Wigilię

  • Buraki myjemy i nieobrane zawijamy każdy osobno w folię aluminiową, po czym pieczemy ok. 1-1,5 godziny w temp. 190 st. C. Sprawdzamy, czy już upieczone, wbijając w jeden z buraków nóż lub widelec – jeśli gładko wchodzi, znaczy, że gotowe.
  • Upieczone buraki wyjmujemy z pieca, czekamy, aż ostygną, po czym odwijamy z folii, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Uwaga! Buraki barwią dłonie – lepiej robić to w rękawiczkach.
  • Warzywa na wywar – marchewki, pietruszki, pół selera, cebulę i czosnek – obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut, aż zmiękną. W połowie gotowania dodajemy przyprawy – ziele angielskie, listki laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Po ugotowaniu ostrożnie wyławiamy z wywaru ugotowane marchewki, pietruszki i seler (możemy z nich zrobić np. klasyczną sałatkę jarzynową).
  • Do wrzącego wywaru dodajemy starte buraki, gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Ugotowany wywar z burakami warto zostawić na kilka godzin – dzięki temu nasz wigilijny barszczyk będzie bardziej intensywny – ale nie jest to konieczne.
  • Przecedzamy wywar i dodajemy zakwas buraczany. Podgrzewamy do wrzenia, ale już nie gotujemy, bo barszcz straci swój piękny, czerwony kolor.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.
  • Czerwony barszcz możemy podać np. z wigilijnymi uszkami z grzybami lub kulebiakiem czy pasztecikami z kapustą i grzybami albo z gotowaną białą fasolą.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Co warto wiedzieć o barszczu wigilijnym, zanim zaczniesz go gotować?

Czy barszcz wigilijny gotuje się na zakwasie?

Barszcz najlepszy jest oczywiście na prawdziwym zakwasie buraczanym. Zakwas trzeba przygotować co najmniej kilka dni wcześniej.

Czy barszcz z dodatkiem zakwasu można gotować?

Barszcz z zakwasem podgrzewamy do wrzenia, ale już nie gotujemy, bo barszcz straci swój piękny, czerwony kolor.

Z czym można podać barszcz wigilijny?

Barszcz na Wigilię możemy podać np. z uszkami z grzybami lub pasztecikami czy kulebiakiem z grzybami i kapustą albo z gotowaną białą fasolą. Dobrze smakuje też z cebularzami.

Zobacz więcej >