Winogrona mogą wydłużyć życie o lata - badania - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Winogrona mogą wydłużyć życie o lata – badania

Winogrona mogą wydłużyć życie o lata – badania

,

Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie winogron może zwalczyć skutki diety śmieciowej, powstrzymać chorobę Alzheimera i potencjalnie wydłużyć życie nawet o pięć lat.

Czy winogrona są zdrowe?

Ludzie często zastanawiają się, czy winogrona są zdrowe, czy warto je jeść, bo przecież mają dużo cukru i są dość kaloryczne. Wątpliwości te rozwiewają naukowcy z Western New England University. Przeprowadzone przez nich eksperymenty na myszach potwierdzają ich niesamowite prozdrowotne właściwości. Ich wyniki zostały opublikowane w czasopismach Foods,  Antioxidants oraz Food & Function. Według nich spożywanie winogron pozytywnie wpływa na ekspresję genów, zmniejsza niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD), a także wydłuża żywotność samic myszy będących na diecie wysokotłuszczowej. Uzyskane przez nich wyniki są w dzisiejszych czasach szczególnie ważne, ponieważ z powodu niezdrowych nawyków żywieniowych choroby wątroby są coraz większym problemem na całym świecie.

Dzięki spożywaniu winogron można wzmocnić bakterie jelitowe i obniżyć poziom cholesterolu. Zawarte w nich przeciwutleniacze łagodzą stany zapalne, zmniejszając ryzyko chorób serca i raka.

Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie winogron może zwalczyć skutki diety śmieciowej. Według nich winogrona wypłukują rafinowane tłuszcze i cukry pochodzące z przetworzonej żywności.

Dr John Pezzuto, profesor farmacji i współautor badania stwierdził, że wyniki ich badań nadają zupełnie nowy wymiar staremu powiedzeniu „Jesteś tym, co jesz”, ponieważ winogrona faktycznie zmieniają ekspresję genów.

Jak przeprowadzono badanie

Podczas serii eksperymentów myszy były na diecie wysokotłuszczowej, często stosowanej w krajach zachodnich. Część z nich codziennie otrzymywała również ekstrakt winogronowy odpowiadający małemu pojemnikowi owoców. Badania wykazały, że myszy, które dostawały ten ekstrakt, miały mniej stłuszczone wątroby i żyły dłużej niż ich rówieśnicy.

„Zmiana zaobserwowana w badaniu odpowiadałaby dodatkowym czterem do pięciu latom życia człowieka” – wyjaśnia dr Pezzuto.

Jedzenie winogron poprawia także zdrowie mózgu i wątroby

Zespół naukowców odkrył również, że winogrona poprawiają funkcję neuronów, chroniąc przed chorobą Alzheimera. Miały pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, które były upośledzone u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową bez dodatku ekstraktu winogronowego.

Badania wykazały także, że oprócz innych właściwości winogrona pomagają również spalać kalorie poprzez przyspieszenie metabolizmu. W szczególności mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby, które są powiązane z jedzeniem fast foodów.

„Niekorzystna reakcja została zmniejszona dzięki podawaniu ekstraktu z winogron. Jednocześnie zwiększyła się długość życia badanych myszy. Uzyskane przez nas wyniki sugerują, że winogrona w diecie mogą modulować ekspresję genów, zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym, indukować metabolizm kwasów tłuszczowych, łagodzić NAFLD i zwiększać długowieczność przy jednoczesnym stosowaniu diety wysokotłuszczowej” – komentuje dr Pezzuto.

Ostatnie badania pokazują również, że jedzenie winogron zmniejsza także ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >