Kwaśnica to nie to samo co popularny kapuśniak. Powinna być bardzo kwaśna, a tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty. Przeczytaj nasz przepis i sprawdź, czym się różni od kapuśniaku i jak ją ugotować, żeby zachwycić gości.
Góralska kwaśnica to tradycyjne danie kuchni polskiej, które wywodzi się z regionu Podhala i okolic Tatr. Jej podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta gotowana z mięsem wieprzowym (najczęściej karkówką lub żeberkami), cebulą, czosnkiem oraz ziołami i przyprawami, takimi jak liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Zazwyczaj podaje się ją z chlebem lub ziemniakami.
Czym się różni kwaśnica od kapuśniaku
Ziemniaki do kwaśnicy gotuje się osobno w przeciwieństwie do kapuśniaku, gdzie ziemniaki krojone są w drobną kostkę i gotowane w zupie. Niedopuszczalne jest dodawanie warzyw, takich jak marchewka, seler czy pietruszka. Jeśli je dodam, to ugotujemy nie kwaśnicę, ale kapuśniak.
- Sprawdź też nasz sprawdzony przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę
Składniki:
- około 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg karkówki lub żeberek wieprzowych
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju lub smalcu
- 2-3 litry wody
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i szatkujemy.
- W garnku rozgrzewamy olej lub smalec, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie.
- Dodajemy kawałki mięsa i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
- Dodajemy posiekaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Zalewamy całość wodą tak, aby pokryła kapustę i mięso.
- Gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny, aż mięso i kapusta w kwaśnicy będą miękkie.
- Przed podaniem uswamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Podajemy gorącą z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!
Polecamy też:
- Sok z kiszonych buraków – właściwości, przepis
- Kapusta kiszona na zimę – przepis
- Zupa z młodej kapusty – przepis
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!