Kapuśniak z kiszonej kapusty to danie idealne na zimę – sycące i rozgrzewające. Sprawdź tradycyjny przepis na tę zupę.
W Polsce centralnej i w Ukrainie kapuśniak, w górach – kwaśnica, na Słowacji – kapustnica a na Kaszubach – szarpak – pod tymi nazwami kryje się zupa z kiszonej kapusty. Czasem z grzybami, czasem z boczkiem, na żeberkach czy z kiełbasą – zawsze chodzi o różne warianty tej samej potrawy. Oprócz kiszonej kapusty musi zawierać „coś wędzonego” i ziemniaki oraz marchewkę, reszta zależy od tradycji regionu i… gospodyni.
Składniki
Aby ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty, przygotuj:
- 400 g kapusty kiszonej
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 1 pietruszkę
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju lub nasła
- kawałek selera
- 200 g boczku wędzonego
- natka pietruszki
- 1 kiełbasę (może być biała) lub 300 g żeberek surowych
- przyprawy: kminek – pół łyżeczki, majeranek – łyżeczka,5 x ziarnka pieprzu, 6 x ziele angielskie, 3 x liść laurowy, cukier, sól i pieprz do smaku
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Żeberka pokrój w kawałki i zalej 1,5 litrem wody, zagotuj. Dodaj do garnka ziele angielskie, liście laurowe i ziarnka pieprzu – żeberka, aby były dobre powinny się gotować około 40 minut. Po 20 minutach dodaj do nich pokrojone ziemniaki i warzywa. Następnie pokrój Kapustę i dodaj do wywaru, kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj też kminek i majeranek i gotuj jeszcze 20 minut . Posiekaj cebulę i pokrój boczek oraz kiełbasę, jeśli ją dodajesz, podsmaż wszystko na patelni i dodaj do zupy. Dopraw czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, możesz też obrać mięso z żeberek i dodać do zupy. Kapuśniak podawaj posypany natką z pietruszki, najlepiej z ciemnym, świeżym pieczywem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: