Młoda kapusta może stać się bazą do zrobienia pysznej i zdrowej zupy. Wypróbuj nasz przepis na zupę z młodej kapusty.
Młoda kapusta – zdrowie na talerzu
Młoda kapusta ma bardzo wiele zalet – jest niskokaloryczna ale za to zawiera dużo błonnika, nic więc dziwnego, że pojawia się często w jadłospisach dietetycznych. Jest źródłem witaminy C, ma jej więcej, niż kapusta kiszona. Działa też antybakteryjnie i antywirusowo, tak więc zupa z młodej kapusty jest świetnym pomysłem na sycący i zdrowy obiad.
Zupa z młodej kapusty – składniki
Przygotuj:
- pół główki kapusty
- 250 gr boczku wędzonego lub kiełbasy
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- 3 łyżki mąki
- 4 młode ziemniaki
- łyżka masła lub oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- koperek
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy
- 2 litry wody
Zupa z młodej kapusty – przepis
Warzywa umyj i poszatkuj, pokrój też boczek lub kiełbasę. W dużym garnku na maśle lub oleju zeszklij cebulę i dodaj kiełbasę lub boczek. Po chwili dorzuć do tego warzywa i też chwilę je razem podsmażaj. Dolej wodę, dorzuć przyprawy i gotuj na bardzo małym ogniu aż warzywa nie zmiękną. Przecier pomidorowy wymieszaj z mąką i odrobiną wody, stopniowo dodaj do zupy i gotuj potem wszystko jeszcze około 2 min.
Wskazówki
Jeśli wolisz zupy na gotowanym, a nie wędzonym mięsie możesz zamiast boczku lub kiełbasy ugotować zupę na żeberkach, wtedy gotuj je w połowie wody przez pół godziny zanim dodasz warzywa. Zupę podawaj ze świeżo pokrojonym koperkiem i opcjonalnie z chlebem.
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz