Już jako dzieci byliśmy uczeni przez troskliwe mamy i babcie, że nie należy wychodzić z domu bez śniadania. Także specjaliści od żywienia twierdzą, że jest to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Sprawdź dlaczego.
Znane wszystkim przysłowie mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Według dietetyków pełnowartościowy posiłek najlepiej zjadać w ciągu 2 godzin od wstania z łóżka.
- Sprawdź, jak śniadanie w domu wpływa na stan psychiczny.
Dlaczego śniadanie uważane jest za tak ważne?
Składa się na to wiele powodów. Oto kilka z nich:
- Śniadanie dostarcza organizmowi energii. W czasie snu nasz metabolizm zwalnia, więc rozpoczęcie dnia posiłkiem go przyspieszy i dostarczy energii oraz niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Składniki odżywcze dostarczone organizmowi w czasie śniadania pomagają utrzymać poziom cukru we krwi, zapobiegają uczuciu zmęczenia i poprawiają wydajność umysłową i fizyczną.
- Jedzenie zdrowego śniadania może poprawić nastrój, zmniejszyć stres, zwiększyć poziom energii. Według licznych badań jedzenie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, pamięć, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy ich nie jedzą, mają gorsze wyniki w nauce, częściej skarżą się na złe samopoczucie, łatwiej też popadają w konflikty z rówieśnikami.
- Badania sugerują, że osoby, które jedzą regularnie śniadania, mają tendencję do utrzymywania zdrowej wagi i mniej podjadają w ciągu dnia. Ci, którzy je omijają, często spożywają większe kolejne posiłki. W ten sposób kompensują sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. W efekcie w mniejszej liczbie posiłków spożywają tyle samo lub więcej kalorii.
- Śniadanie pomaga zainicjować proces trawienia i zapobiega problemom z trawieniem, które mogą pojawić się w ciągu dnia.
- Według badań osoby, które codziennie jedzą śniadania, mają mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości w porównaniu z tymi, którzy tego nie robią.
Przeczytaj też: Śniadanie wcześnie rano lepsze dla zdrowia?
Jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia?
Według Instytutu Żywności i Żywienia każdego dnia powinniśmy jadać 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Dzięki takiemu rozkładowi łatwiej jest ograniczyć podjadanie między posiłkami, a także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i właściwą masę ciała.
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien dostarczyć organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Śniadanie powinno dostarczyć 25-30 proc. całodziennej energii, czyli przy spożywaniu 2000 kcal dziennie powinno dawać ok. 500-600 kcal.
Najlepiej, jeśli śniadanie składa się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pieczywo razowe czy płatki zbożowe. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, dzięki czemu dostarczają energii stopniowo i nie powodują nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dobrym dodatkiem do pełnoziarnistych produktów zbożowych są produkty mleczne i białkowe, a także orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Śniadanie może również być oparte o produkty białkowo-tłuszczowe, ale wówczas w kolejnym posiłku warto dostarczyć węglowodanów złożonych, by zachować właściwą równowagę pomiędzy składnikami odżywczymi.
Przeczytaj też:
- Witamina B2 (ryboflawina): Do czego jest potrzebna? Gdzie jej szukać?
- Cukier – gdzie możemy go znaleźć?
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!