Cukier – gdzie możemy go znaleźć? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Cukier – gdzie możemy go znaleźć?

Cukier – gdzie możemy go znaleźć?

Większość sprzedawanych w sklepach produktów spożywczych zawiera cukier. Dowiedz się, ile wynosi jego zalecana dzienna dawka.

Zadzwoniła słuchaczka i powiedziała: wiele się mówi o szkodliwości napojów słodzonych, a mało o tym, że cukier jest wszędzie. Co mają robić osoby chore na cukrzycę?

Zobacz też: Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować

To prawda, trudno jest znaleźć produkty bez niego. Może niektórzy z państwa się zdziwią, ale jest w pieczywie, wędlinach, keczupie, napojach, ale również w konserwach owocowych i warzywnych. Trzeba czytać etykiety.

Różne rodzaje

Ale uwaga! Cukier to też glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowy, kukurydziany, ryżowy, sok z winogron, dekstroza, manitol, sacharoza, także melasa, cukier trzcinowy, miód, czy syrop klonowy.

Zobacz: Wskazówki żywieniowe: słodycze od 2. roku życia?

Ile można spożywać dziennie?

U zdrowych dorosłych ilość cukru nie powinna przekraczać 6 łyżeczek. Natomiast u dzieci – połowę tej ilości, licząc wszelkie źródła, także i owoce. Zwróćmy uwagę na produkty typu „light” – wcale nie są od niego wolne.

Może Cię zainteresować: Jakie dodatki do żywności zawierają sód

Jak unikać nadmiaru?

Nie ma innego wyjścia, jak tylko uważne czytanie etykiet. I zapamiętajmy. Łyżeczka cukru waży mniej więcej 5 gramów. Jeśli podzielimy ilość cukru w 100 miligramach produktu przez 5, możemy się bardzo zdziwić, ile łyżeczek dziennie pochłaniamy.

Warto przeczytać: Czy czekolada jest zdrowa?

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >