Choć na grillu królują głównie mięsa, warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Sprawdź nasz prosty przepis na pstrąga z grilla, który zawsze się uda.
Pstrąg z grilla – samo dobro
Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które zmniejszają możliwość wystąpienia miażdżycy, zawałów serca oraz udaru mózgu. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych pstrąg ma najwięcej tych zbawiennych substancji, warto więc włączyć go do diety.
Jak wybrać dobrego pstrąga?
Sekret pieczenia ryb opiera się na ich świeżości. Jeśli pstrąg ma czerwony skrzela i szkliste oczy to znaczy, że został złowiony niedawno i jest idealny na grilla. Jeżeli ryba ma skrzela żółte lub szare, powinno to wzbudzić naszą czujność. W rybach w pierwszej kolejności psują się wnętrzności, nie kupuj więc tych, które są napuchnięte lub zapadnięte. Oczy ryby nieświeżej będą zapadnięte i wyglądają, jakby miały „zaćmę”. Dlatego lepiej unikać kupowania ryb filetowanych – są prostsze w przyrządzaniu, ale trudniej rozpoznać stan ich świeżości. Na szczęście pstrągi w naszych sklepach najczęściej sprzedawane są w całości.
Pstrąg z grilla – składniki
Przygotuj:
- świeżego pstrąga
- cytrynę
- masło czosnkowe lub zwykłe
- czosnek, jeśli używasz masła zwykłego
- pęczek koperku
- sól i pieprz lub przyprawę do ryb
- oliwę
- folię aluminiową
Przepis na pstrąga z grilla
Jeśli ryba ma wnętrzności, to musisz ją z nich oczyścić. Głowa i łuski mogą zostać, pstrąg ma na tyle delikatne i małe łuseczki, że dodadzą mu chrupkości. Rybę z każdej strony obcieramy solą i pieprzem lub przyprawą do ryb, do wnętrza sypiemy obficie poszatkowany koperek, wkładamy plasterki cytryn i pokrojony czosnek. Na koniec do wnętrza ryby wkładamy porcję masła, które rozpuszczając się podczas grillowania podkreśli aromaty przypraw. Pstrąga z wierzchu nacieramy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na ruszcie około kwadransa. Podajemy z sałatką i chlebem.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]