Przepis na kotlety mielone. Dwa składniki zmienią je na lepsze - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na kotlety mielone. Dwa składniki zmienią je na lepsze

Przepis na kotlety mielone. Dwa składniki zmienią je na lepsze

Kotlety mielone od lat królują na polskich stołach. Polacy uwielbiają to łatwe i szybkie danie. Zobacz, co można zrobić, aby smakowały jeszcze lepiej.

Chyba każdy z nas miał okazję spróbować tego dania obiadowego. Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. Najchętniej spożywamy je wraz z ziemniakami, a wyśmienitym dodatkiem do tego dania są także buraczki.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Wydawać by się mogło, że kotlety mielone są daniem na tyle prostym, że nie musimy mieć żadnych szczególnych zdolności kulinarnych, aby móc je przygotować. Warto jednak użyć swojej fantazji i trochę poeksperymentować w kuchni, aby danie to zaskoczyło smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową z rosołu. Ten tajemny składnik podkręci smak

Zastanawiasz się jak urozmaicić smak tego dania? Koniecznie dodaj to do swoich kotletów, a mile zaskoczysz domowników! Papryka oraz natka pietruszki dodane do mięsa nadadzą mu wyjątkowego smaku. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu!

Zobacz także: Przepis na sałatkę gyros. Prosta lista składników

Przepis na kotlety mielone – lista składników

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Zobacz także: Przepis na zupę czosnkową. Coś, co nas rozgrzeje i wzmocni

Sposób przygotowania kotletów mielonych z papryką:

  1. Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej mlekiem lub wodą. Następnie porwij ją na kawałeczki i dodaj do mięsa mielonego.
  2. Do masy mięsnej dorzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę (możesz ją zeszklić na maśle, jeśli wolisz), jedno jajko, sól, pieprz i majeranek.
  3. Na koniec dodaj jeszcze bohaterów tego przepisu: posiekaną natkę pietruszki i pociętą w kostkę paprykę.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety mielone z obu stron do zarumienienia. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Kotlety mielone w tej wersji z pewnością zrobią furorę wśród domowników!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >