Kasza manna, polana malinowym syropem, to smak z lat młodości. Może być przekąską, słodkim śniadaniem lub wyjątkowym podwieczorkiem. Przygotowywały je dla nas nasze mamy, czas zatem podzielić się tym wspomnieniem z wnukami.
Czy myśl o gotowanym na mleku, polanym malinowym syropem grysiku sprawia, że cieknie wam ślinka? To nieco zapomniany i niezwykle prosty w przygotowaniu, kilkuminutowy deser. Sprawdź nasz przepis.
Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kaszy manny
Wartości odżywcze kaszy manny, powinny docenić przede wszystkim osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak: wrzody, choroby wątroby i przewodów żółciowych, czy też stany zapalne żołądka i jelit.
Kasza manna świetnie sprawdzi się także u osób z problemami trawiennymi i po przebytych operacjach. Jest ona bowiem lekkostrawna i ma nieco słodkawy smak, który doceniają prawdziwi smakosze. To pyszna przekąska dla dzieci, niemowląt i wszystkich łasuchów.
Wartość odżywcza kaszy manny jest związana z zawartością witamin z grupy B, a także składników mineralnych w tym niezwykle cennego dla organizmu jodu. Pozostaje on bowiem odpowiedzialny za prawidłową pracę gruczołu tarczowego. Odpowiednie zasoby jodu w diecie pozytywnie wpływają na rozwój i pracę mózgu, nerek i serca.
Zobacz także: Przepis na pomidory z cebulą do słoików. Pyszne przetwory idealne na zimę
Przepis na grysik na gęsto
Grysik na gęsto to nic innego jak smakowita, gotowana na mleku kaszka manna. Można ją podać z płynnym masłem, syropem malinowym i świeżymi owocami sezonowymi.
Aby przygotować tę przekąskę, potrzebować będziemy kilku składników:
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka białego cukru
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki masła
- 80 ml syropu malinowego
- 100 g świeżych malin
- 2 łyżki ziarenek granatu
Zobacz także: Pierwszy odkurzacz powstał 122 lata temu. Tak wyglądała ogromna maszyna
Kasza manna z sokiem malinowym — sposób przygotowania
- Zagotuj w rondelku mleko wraz ze szczyptą soli i cukrem. Do gotującego się płynu wsyp kaszę mannę. Podgrzewaj je razem, nieprzerwanie mieszając całość przez 5 minut — aż do momentu zagęszczenia grysiku i wchłonięcia mleka.
- Gorącą kaszę przelej do salaterek lub na głębokie talerze. Od razu na każdej porcji połóż łyżeczkę masła i pozostaw je do rozpuszczenia.
- Polej deser słodkim syropem malinowym i posyp swoimi ulubionymi, sezonowymi owocami. W naszym przypadku będą to świeże maliny i ziarenka granatu. Zajadaj na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu deseru.
Zobacz także: Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Dodaj komentarz