Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat!

Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat!

Macie czasem tak, że chodzi za wami jakaś zachcianka i nie potraficie się zdecydować, co wybrać? Mamy dla was wyjątkową propozycję — kaszę mannę z syropem malinowym. Pamiętacie ten obłędny smak? Koniecznie zerknijcie na przepis.

,

Kasza manna, polana malinowym syropem, to smak z lat młodości. Może być przekąską, słodkim śniadaniem lub wyjątkowym podwieczorkiem. Przygotowywały je dla nas nasze mamy, czas zatem podzielić się tym wspomnieniem z wnukami.

Czy myśl o gotowanym na mleku, polanym malinowym syropem grysiku sprawia, że cieknie wam ślinka? To nieco zapomniany i niezwykle prosty w przygotowaniu, kilkuminutowy deser. Sprawdź nasz przepis.

Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kaszy manny

Wartości odżywcze kaszy manny, powinny docenić przede wszystkim osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak: wrzody, choroby wątroby i przewodów żółciowych, czy też stany zapalne żołądka i jelit.

Kasza manna świetnie sprawdzi się także u osób z problemami trawiennymi i po przebytych operacjach. Jest ona bowiem lekkostrawna i ma nieco słodkawy smak, który doceniają prawdziwi smakosze. To pyszna przekąska dla dzieci, niemowląt i wszystkich łasuchów.

Wartość odżywcza kaszy manny jest związana z zawartością witamin z grupy B, a także składników mineralnych w tym niezwykle cennego dla organizmu jodu. Pozostaje on bowiem odpowiedzialny za prawidłową pracę gruczołu tarczowego. Odpowiednie zasoby jodu w diecie pozytywnie wpływają na rozwój i pracę mózgu, nerek i serca.

Zobacz także: Przepis na pomidory z cebulą do słoików. Pyszne przetwory idealne na zimę

Przepis na grysik na gęsto

Grysik na gęsto to nic innego jak smakowita, gotowana na mleku kaszka manna. Można ją podać z płynnym masłem, syropem malinowym i świeżymi owocami sezonowymi.

Aby przygotować tę przekąskę, potrzebować będziemy kilku składników:

  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki masła
  • 80 ml syropu malinowego
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki ziarenek granatu

Zobacz także: Pierwszy odkurzacz powstał 122 lata temu. Tak wyglądała ogromna maszyna

Kasza manna z sokiem malinowym — sposób przygotowania

  1. Zagotuj w rondelku mleko wraz ze szczyptą soli i cukrem. Do gotującego się płynu wsyp kaszę mannę. Podgrzewaj je razem, nieprzerwanie mieszając całość przez 5 minut — aż do momentu zagęszczenia grysiku i wchłonięcia mleka.
  2. Gorącą kaszę przelej do salaterek lub na głębokie talerze. Od razu na każdej porcji połóż łyżeczkę masła i pozostaw je do rozpuszczenia.
  3. Polej deser słodkim syropem malinowym i posyp swoimi ulubionymi, sezonowymi owocami. W naszym przypadku będą to świeże maliny i ziarenka granatu. Zajadaj na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu deseru.

Zobacz także: Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >