Przepis na "męcybuły". To słynne danie z regionu świętokrzyskiego - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego

Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego

Kto nie kocha kluchów? Są sycące, pożywne i wprost rozpływają się w ustach. Męcybuły to danie dla prawdziwych miłośników ziemniaków. Przyrządź je swojej rodzinie i obserwuj jak ze smaku trzęsą im się uszy!

Znacie „męcybuły”? A może kojarzycie je pod zupełnie inną nazwą? To danie niezwykle często pojawia się na stołach w regionie świętokrzyskim. Jest niezwykle miękkie i puszyste, a jego farsz zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Zobacz także: Przepis na ketchup z pomidorów. Jeden składnik podkręci smak

Bez ziemniaka, nie byłoby zamieszania

Ziemniaki mają niezwykle szerokie zastosowanie – są źródłem energii, białka, a także witamin i wielu składników mineralnych. Mogą być dodatkiem do szybkiego obiadu, wykwintną potrawą, ulubionym posiłkiem niejadka lub jedną z najsmaczniejszych przekąsek. Ziemniaki są także znane ze swoich leczniczych właściwości – dieta ziemniaczana jest wyjątkowo polecana przy niewydolności nerek. Czy wiedzieliście także, że maseczka z ziemniaków może poprawić wygląd zmęczonej i poszarzałej cery?

Zobacz także: Przepis na buraczki na słodko z papryką. Te przetwory odmienią każdy obiad!

Potrawa „z dziada pradziada”

Przepis na męcybuły, pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Panie podzieliły się swoim sekretem na najsmaczniejsze, ziemniaczane kluchy. Na samą myśl aż cieknie ślinka.

Kluchy można jeść na kilka sposobów: przygotować do nich sos, zasmażkę, zjeść je sauté lub z dodatkiem masła. Do wyboru, do koloru! Doskonale będą smakować także kolejnego dnia – pokrojone w plastry i odsmażone.

Zobacz także: Dzwonił ten numer? Nigdy nie odbieraj. Oszustwo „wangiri”

Przepis na męcybuły – lista składników

Ciasto:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajo,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg mięsa gotowanego,
  • Kilka prawdziwków lub podgrzybków (jeśli lubicie),
  • 0,5 kg kapusty kiszonej gotowanej,
  • Sól, pieprz do smaku

Okrasa (według uznania):

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku

Zobacz także: ZUS: zmieniają się limity dorabiania dla pracujących rencistów i emerytów

Przepis na męcybuły – sposób przygotowania

  • Gotujemy, studzimy i przeciskamy ziemniaki przez praskę.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Całość mieszamy i zagniatamy dokładnie ciasto.
  • Gotujemy kapustę kiszoną i grzyby, po czym je studzimy i dokładnie wyciskamy z nich wodę.
  • Doprawiamy i dusimy mięso, po czym mielimy je razem z kapustą i grzybami.
  • Przygotowujemy okrasę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na patelni, do momentu, aż się zeszklą.
  • Ciasto kroimy na kawałki, zaokrąglamy je w dłoniach i zgniatamy tak, by powstały placki. Wypełniamy je farszem, a także formujemy je na kształt kuli
  • Gotujemy kluchy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Robimy to przez około 8-10 minut, aż do momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują z okrasą.

Zobacz także: Przepis na krem z brokułów. Te składniki zdziałają cuda

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >