Znacie „męcybuły”? A może kojarzycie je pod zupełnie inną nazwą? To danie niezwykle często pojawia się na stołach w regionie świętokrzyskim. Jest niezwykle miękkie i puszyste, a jego farsz zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Zobacz także: Przepis na ketchup z pomidorów. Jeden składnik podkręci smak
Bez ziemniaka, nie byłoby zamieszania
Ziemniaki mają niezwykle szerokie zastosowanie – są źródłem energii, białka, a także witamin i wielu składników mineralnych. Mogą być dodatkiem do szybkiego obiadu, wykwintną potrawą, ulubionym posiłkiem niejadka lub jedną z najsmaczniejszych przekąsek. Ziemniaki są także znane ze swoich leczniczych właściwości – dieta ziemniaczana jest wyjątkowo polecana przy niewydolności nerek. Czy wiedzieliście także, że maseczka z ziemniaków może poprawić wygląd zmęczonej i poszarzałej cery?
Zobacz także: Przepis na buraczki na słodko z papryką. Te przetwory odmienią każdy obiad!
Potrawa „z dziada pradziada”
Przepis na męcybuły, pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Panie podzieliły się swoim sekretem na najsmaczniejsze, ziemniaczane kluchy. Na samą myśl aż cieknie ślinka.
Kluchy można jeść na kilka sposobów: przygotować do nich sos, zasmażkę, zjeść je sauté lub z dodatkiem masła. Do wyboru, do koloru! Doskonale będą smakować także kolejnego dnia – pokrojone w plastry i odsmażone.
Zobacz także: Dzwonił ten numer? Nigdy nie odbieraj. Oszustwo „wangiri”
Przepis na męcybuły – lista składników
Ciasto:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajo,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- sól
Farsz:
- 0,5 kg mięsa gotowanego,
- Kilka prawdziwków lub podgrzybków (jeśli lubicie),
- 0,5 kg kapusty kiszonej gotowanej,
- Sól, pieprz do smaku
Okrasa (według uznania):
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku
Zobacz także: ZUS: zmieniają się limity dorabiania dla pracujących rencistów i emerytów
Przepis na męcybuły – sposób przygotowania
- Gotujemy, studzimy i przeciskamy ziemniaki przez praskę.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Całość mieszamy i zagniatamy dokładnie ciasto.
- Gotujemy kapustę kiszoną i grzyby, po czym je studzimy i dokładnie wyciskamy z nich wodę.
- Doprawiamy i dusimy mięso, po czym mielimy je razem z kapustą i grzybami.
- Przygotowujemy okrasę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na patelni, do momentu, aż się zeszklą.
- Ciasto kroimy na kawałki, zaokrąglamy je w dłoniach i zgniatamy tak, by powstały placki. Wypełniamy je farszem, a także formujemy je na kształt kuli
- Gotujemy kluchy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Robimy to przez około 8-10 minut, aż do momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują z okrasą.
Zobacz także: Przepis na krem z brokułów. Te składniki zdziałają cuda
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!