Przepis na delikatną tartę ze śliwkami. Pokochasz ją od pierwszego kęsa! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na delikatną tartę ze śliwkami. Pokochasz ją od pierwszego kęsa!

Przepis na delikatną tartę ze śliwkami. Pokochasz ją od pierwszego kęsa!

Zastanawiasz się co podać w niedzielę do poobiedniej kawki? Warto wykorzystać ostatnie podrygi lata i skusić się na słodką, owocową przekąskę. Śliwki będą wprost idealnym rozwiązaniem. Sprawdź nasz przepis na perfekcyjną tartę z tymi owocami.

,

Chcesz przygotować szybki i niezwykle efektowny wypiek? Nic prostszego! Proponujemy niezwykle delikatną tartę ze śliwkami. Można ją bez wstydu podać koleżankom, lub też poczęstować nią wnuki. Będą się zajadały i zachwalały twoje zdolności cukiernicze. Wypróbuj ten przepis.

Zobacz także: Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat!

Śliwki – pyszne owoce o cudownych właściwościach

Śliwki stanowią doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Znajdują się w nich przy tym takie witaminy jak: A, C, E, B6 oraz K. Zawierają dodatkowo: polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo.

Jedzenie śliwek wpływa bardzo korzystnie na działanie układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i poprawiają apetyt. Zapobiegają także zaparciom, przez dużą zawartość błonnika i zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.  Pektyny wraz z kwasami organicznymi, kwasem winowym i jabłkowym działają na nasz przewód pokarmowy niczym miotełka – pomagają mu się pozbyć zbędnego tłuszczu i cholesterolu.

Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek

Przepis na tartę – lista składników

  • 500 g niewielkich śliwek

Kruchy spód:

  • 80 g masła 82%
  • 50 g cukru pudru – około 4 łyżki
  • 1 szklanka mąki pszennej typ. 550 – 160 g
  • 1 żółtko dużego jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej – 80 g
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • ekstrakt z laski wanilii

Zobacz także: Przepis na pomidory z cebulą do słoików. Pyszne przetwory idealne na zimę

Przepis – pyszna tarta ze śliwkami

Wypiek o którym mowa jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dodatkowo nie trzeba podpiekać wcześniej spodu, a świeże śliwki można zastąpić mrożonymi. Najlepiej przygotować uprzednio formę o średnicy 24 centymetrów i dokładnie umyć i wydrylować owoce.

  1. Do mąki wsyp pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru, a także szczyptę soli. Dodaj żółtko jaja i 80 gramów drobno pokrojonego masła. Zagnieć wszystkie składniki. Możesz użyć miksera z hakami lub robota planetarnego.
  2. Tak powstałe ciasto zawiń w folię i odłóż je na pełną godzinę do lodówki.
  3. Nastaw piekarnik z opcją pieczenia góra/dół na 180 stopni lub też z termoobiegiem – na 170 stopni.
  4. Naszykuj formę do pieczenia tart. Wysmaruj ją odrobiną masła, bez pominięcia brzegów.
  5. Kulę ciasta umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkuj je do średnicy około 30 cm. Ostrożnie przełóż placek do formy i wypełnij nim wnętrze oraz ranty, a także nakłuj ciasto widelcem.
  6. Połówki wydrylowanych uprzednio śliwek przekrój jeszcze raz na pół. Ćwiartki śliwek wyłóż na ciasto – skórką do niego.
  7. Zagnieć składniki na kruszonkę, a następnie rozetrzyj je w dłoniach nad śliwkami.
  8. Piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczoną tartę śliwkową możesz od razu wyjąć z piekarnika. 

Zobacz także: Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >