Chcesz przygotować szybki i niezwykle efektowny wypiek? Nic prostszego! Proponujemy niezwykle delikatną tartę ze śliwkami. Można ją bez wstydu podać koleżankom, lub też poczęstować nią wnuki. Będą się zajadały i zachwalały twoje zdolności cukiernicze. Wypróbuj ten przepis.
Zobacz także: Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat!
Śliwki – pyszne owoce o cudownych właściwościach
Śliwki stanowią doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Znajdują się w nich przy tym takie witaminy jak: A, C, E, B6 oraz K. Zawierają dodatkowo: polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo.
Jedzenie śliwek wpływa bardzo korzystnie na działanie układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i poprawiają apetyt. Zapobiegają także zaparciom, przez dużą zawartość błonnika i zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego. Pektyny wraz z kwasami organicznymi, kwasem winowym i jabłkowym działają na nasz przewód pokarmowy niczym miotełka – pomagają mu się pozbyć zbędnego tłuszczu i cholesterolu.
Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek
Przepis na tartę – lista składników
- 500 g niewielkich śliwek
Kruchy spód:
- 80 g masła 82%
- 50 g cukru pudru – około 4 łyżki
- 1 szklanka mąki pszennej typ. 550 – 160 g
- 1 żółtko dużego jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej – 80 g
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru
- ekstrakt z laski wanilii
Zobacz także: Przepis na pomidory z cebulą do słoików. Pyszne przetwory idealne na zimę
Przepis – pyszna tarta ze śliwkami
Wypiek o którym mowa jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dodatkowo nie trzeba podpiekać wcześniej spodu, a świeże śliwki można zastąpić mrożonymi. Najlepiej przygotować uprzednio formę o średnicy 24 centymetrów i dokładnie umyć i wydrylować owoce.
- Do mąki wsyp pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru, a także szczyptę soli. Dodaj żółtko jaja i 80 gramów drobno pokrojonego masła. Zagnieć wszystkie składniki. Możesz użyć miksera z hakami lub robota planetarnego.
- Tak powstałe ciasto zawiń w folię i odłóż je na pełną godzinę do lodówki.
- Nastaw piekarnik z opcją pieczenia góra/dół na 180 stopni lub też z termoobiegiem – na 170 stopni.
- Naszykuj formę do pieczenia tart. Wysmaruj ją odrobiną masła, bez pominięcia brzegów.
- Kulę ciasta umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkuj je do średnicy około 30 cm. Ostrożnie przełóż placek do formy i wypełnij nim wnętrze oraz ranty, a także nakłuj ciasto widelcem.
- Połówki wydrylowanych uprzednio śliwek przekrój jeszcze raz na pół. Ćwiartki śliwek wyłóż na ciasto – skórką do niego.
- Zagnieć składniki na kruszonkę, a następnie rozetrzyj je w dłoniach nad śliwkami.
- Piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczoną tartę śliwkową możesz od razu wyjąć z piekarnika.
Zobacz także: Przepis na „męcybuły”. To słynne danie z regionu świętokrzyskiego
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Dodaj komentarz