Pancakes (pankejki), czyli pochodzące z USA puszyste placuszki, są doskonałym śniadaniem lub deserem. W wersji proteinowej są doskonałym posiłkiem po treningu, ponieważ dostarczają sporo białka. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Białko to podstawowy budulec naszego ciała i jeden z najważniejszych elementów diety. Narodowe centrum edukacji żywieniowej zaleca spożywanie go co najmniej w ilości 1g na kg masy ciała, a przy aktywnym trybie życia, niedożywieniu i chorobach przewlekłych nawet do 1,2-1,5 g na kg masy ciała. Białko to nie tylko dzienna porcja mięsa, ryb, nabiału czy strączków. Pancakes w zaprezentowanej tu wersji proteinowej dostarczą nam aż do 5 g białka w jednej sztuce.
Składniki na 8 pancakes
- Suche składniki ciasta na pancakes
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka odżywki białkowej (serwatkowej lub wegańskiej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Mokre składniki ciasta
- 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
- 2 jajka (w wersji wegańskiej można zastąpić drugim bananem)
- 1 szklanka mleka (krowiego lub niesłodzonego roślinnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Pozostałe składniki
- 1 łyżka oleju (rzepakowego lub roztopionego kokosowego)
- Opcjonalne dodatki do ciasta na pancakes
- Szklanka borówek amerykańskich
- Pół szklanki posiekanej na kawałki czekolady
Sposób przygotowania
- W naczyniu połącz wszystkie mokre składniki
- W głębokiej misce dokładnie wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mokre składniki oraz olej. Wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Opcjonalnie można wmieszać do masy na pancakes borówki lub czekoladę.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcje ciasta o średnicy ok 10 cm (ok. 1/3-1/4 szklanki na placuszek). Smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru.
- Tak przygotowane pancakes możesz podawać np. z miodem, syropem klonowym lub konfiturami.
Sprawdź też:
- Jak zrobić mleko owsiane? Przepis krok po kroku
- Odżywki białkowe: Czy są bezpieczne?
- Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis krok po kroku
- Pasta z awokado i cebuli – smakuje jak pasta jajeczna
1 komentarz
[…] Kuchnia […]