Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis krok po kroku - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis krok po kroku

Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis krok po kroku

Mleko migdałowe przyrządza się z mielonych migdałów i wody. Jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów mleka roślinnego, oczywiście jeśli nie dodamy do niego cukru. Nie zawiera również tłuszczów nasyconych. Zrobienie go w domu jest banalnie proste.

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) migdałów, namoczonych przez noc w wodzie (nie trzeba ich obierać ze skórek)
  • 4-5 szklanek wody (w zależności od preferowanej gęstości)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub 2 daktyle, jeśli chcemy uzyskać słodszą wersję; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, jeśli mamy ochotę na mleko waniliowe

Sposób przygotowania mleka migdałowego:

  1. Migdały odcedź i umieść w naczyniu blendera wraz z wodą, solą i ewentualnymi dodatkami. Miksuj 2-3 minuty do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (krócej w przypadku blendera wysokoobrotowego).
  2. Umieść gazę na sitku nad naczyniem i powoli wlewaj zmiksowany napój. Na koniec odciśnij by wydobyć resztę mleka. Pozostałą miazgę migdałową możesz wykorzystać na przykład do przygotowania ciasteczek.
  3. Tak przygotowane mleko możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Ponieważ rozwarstwia się, pamiętaj, aby wstrząsnąć je przez użyciem.

Do czego można wykorzystać mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest doskonałym dodatkiem do kawy, a także innych napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. Można nim wzbogacać koktajle, świetnie smakuje w owsiance czy z płatkami na śniadanie. Nadaje się również do różnego rodzaju dressingów oraz wypieków.

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >