Mleko migdałowe przyrządza się z mielonych migdałów i wody. Jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów mleka roślinnego, oczywiście jeśli nie dodamy do niego cukru. Nie zawiera również tłuszczów nasyconych. Zrobienie go w domu jest banalnie proste.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) migdałów, namoczonych przez noc w wodzie (nie trzeba ich obierać ze skórek)
- 4-5 szklanek wody (w zależności od preferowanej gęstości)
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub 2 daktyle, jeśli chcemy uzyskać słodszą wersję; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, jeśli mamy ochotę na mleko waniliowe
Sposób przygotowania mleka migdałowego:
- Migdały odcedź i umieść w naczyniu blendera wraz z wodą, solą i ewentualnymi dodatkami. Miksuj 2-3 minuty do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (krócej w przypadku blendera wysokoobrotowego).
- Umieść gazę na sitku nad naczyniem i powoli wlewaj zmiksowany napój. Na koniec odciśnij by wydobyć resztę mleka. Pozostałą miazgę migdałową możesz wykorzystać na przykład do przygotowania ciasteczek.
- Tak przygotowane mleko możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Ponieważ rozwarstwia się, pamiętaj, aby wstrząsnąć je przez użyciem.
Do czego można wykorzystać mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest doskonałym dodatkiem do kawy, a także innych napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. Można nim wzbogacać koktajle, świetnie smakuje w owsiance czy z płatkami na śniadanie. Nadaje się również do różnego rodzaju dressingów oraz wypieków.
Przeczytaj też:
- Mleko roślinne: Które wybrać? Przewodnik
- Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa – czym się różnią
- Mleko sojowe – czy jest zdrowe?
- Odżywki białkowe: Czy są bezpieczne?
- Soczewica: Czy jest zdrowa?
- Czy dieta wegańska jest zdrowa?
- Złote mleko z kurkumą – jak przyrządzić
- Diety wegańskie i wegetariańskie w badaniach naukowych
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!