Dowiedz się, jak gotować bób. To jedno z tych warzyw, które pojawia się na krótko, więc trzeba się nim nacieszyć tym bardziej, że ma wiele cennych składników. Sprawdź, jak go ugotować.
Dobrze zrób i jedz bób
Bób (bób wyka) to roślina jednoroczna, która nie wiadomo skąd do nas przywędrowała, ale podbiła nasze serca i żołądki. I bardzo dobrze, bo zawiera wiele cennych składników. To kopalnie kwasu foliowego – 100 g bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik aż w 106 procentach! Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać niedokrwistości i anemii. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona. Zawiera wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy A, C oraz K. Zapewnia na długo uczucie sytości dlatego powinny go jeść osoby dbające o linię lub odchudzające się.
Jak wybrać świeży bób?
Idealne ziarna bobu powinny być zielone i jędrne, bez przebarwień i plam. Zasada jest taka, że im mniejsze ziarna tym smaczniejsze. Bób sprzedawany jest zazwyczaj w foliowych workach, nie kupuj takich, które leżały na słońcu. Po przyniesieniu do domu przesyp bób do papierowej torby tak, aby mógł „oddychać” – wówczas możesz go przechowywać dłużej. Trzymaj bób w lodówce, możesz go też zamrozić.
Bób – gotowanie?
Umyj bób i wsyp do większego garnka. Zalej wodą w taki sposób, aby wody było dwa razy więcej niż bobu, dodaj łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szczyptę soli i dalej gotuj pod przykryciem około kwadransa, a jeśli ziarna są większe, to 20 minut. Dobrze ugotowane ziarna powinny być miękkie, a skórka na nich się marszczyć i łatwo odchodzić. Podawaj posypany poszatkowanym koperkiem
Ze skórką czy bez? Oto jest pytanie
W skórce bobu jest zmagazynowanych najwięcej witamin, dlatego warto go zjadać w całości. Niestety większe i starsze ziarna mają dużo grubszą skórę i nie każdy ją lubi. Ugotowany bób łatwo wyskoczy ze skórki, więc z jedzeniem bobu bez niej nie ma żadnego problemu. Bardzo młode ziarna można jeść na surowo.
ZOBACZ TEŻ: