Naleśniki z serem zna każdy. Lubią je dzieci i dorośli. To danie proste i uniwersalne. Sprawdź, jak szybko i łatwo je przyrządzić!
Najlepiej smakują te domowe, a jak domowe, to najczęściej przygotowywane „na oko”, bo w końcu każdy doskonali swoją wersję na własny sposób. I to właśnie od tych małych modyfikacji zależy ich finalny kształt i efekt!
Naleśniki z serem – składniki na ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka lub
- 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody lekko gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na serowy farsz
- 500 g twarogu tłustego
- 1-2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- śmietana 18%, według potrzeb
Przygotowanie ciasta
- Aby przygotować naleśniki z serem należy rozpocząć od roztrzepania w misce jajek. Następnie dodajemy po trochu na przemian mleka (i wody) i mąki, tak, by nie powstały grudki.
WAŻNE: Konsystencja powinna być lejąca, podobna do gęstego kefiru.
- Następnie dodajemy szczyptę soli dla przełamania smaku, a także łyżeczkę cukru wanilinowego. Na koniec należy wlać olej i odstawić by ciasto się przegryzło.
Smażenie
- Na patelni rozgrzać olej i rozlać chochelkę ciasta tak, by zapełnić powierzchnię patelni cienką warstwą ciasta.
- Po chwili dolać odrobinę oleju na sam brzeg i przechylając patelnię rozprowadzić ją po obrzeżu smażącego się placka.
- Naleśniki obracać i zarumienić z drugiej strony. Najlepiej zawijać naleśniki z farszem zaraz po zdjęciu z patelni, wtedy ciasto jest najbardziej plastyczne.
Przygotowanie sera
- Ser rozgnieść widelcem, dodać jajko. Jeżeli ser jest suchy i nie tworzy się z niego plastyczna masa to należy dodać dodatkowe jajko lub odrobinę śmietany.
- Na naleśnika idzie 1-2 łyżki tak przygotowanego sera, następnie zawijać według uznania w trójkąty lub rolować 🙂 Następnie gotowego naleśnika przez chwilę odsmażyć na patelni do przyrumienienia ciasta.
- Zamiast farszu z sera można naleśnika wypełnić według uznania, idealnie nadadzą się chociażby wszelkiego rodzaju dżemy czy konfitury, ale także owoce lub jogurt!
Smacznego!
Sprawdź nasze inne przepisy:
- Tort urodzinowy z PRL-u – przepis krok po kroku
- Deser z PRL-u. Smaczne i proste przepisy. [TOP 5]
- Szarlotka na 3 sposoby [Przepisy]
- Zupa ogórkowa – przepis babci
- Szybki przepis na pączki serowe