Są pyszne, małe i łatwe do zrobienia. Pączki serowe to szybki przepis na domowe smakołyki dla tych, którzy nie lubą drożdży. Idealne nie tylko na Tłusty Czwartek.
Nawet osoby, które są na diecie w Tłusty Czwartek pozwolą sobie na pączka lub piętnaście pączków. Mogą to być też faworki, oponki, anielskie ruchańce – wszystko, co ma kalorie. Pączki serowe to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za smakiem drożdży i lubią zjeść więcej, niż jednego pączka. Są małe, smaczne no i zawsze możemy się tłumaczyć, że dzięki serowi zawierają wapń, białko i w ogóle są prawie zdrową żywnością..
Składniki
Aby upiec idealne pączki serowe, przygotuj:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżkę cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 100 g gęstej śmietany
Przepis na pączki serowe
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia wrzuć zmielony bądź zmiażdżony twaróg, dodaj do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszaj wszystko na masę. Do śmietany wsyp sodę, wymieszaj a następnie połącz to z masą twarogową. Następnie do masy wsyp mąkę i dokładnie całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa. Z tak powstałego ciasta ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż na głębokim oleju wrzucając taką ilość pączków, by nie dotykały się nawzajem. Pączki smaż na złoty kolor z każdej strony, po czym wyjmij je i wyłóż na ręcznik papierowy tak, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kolejną partię pączków smaż w tym samym oleju. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: