Szarlotka na 3 sposoby [Przepisy] - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Szarlotka na 3 sposoby [Przepisy]

Szarlotka na 3 sposoby [Przepisy]

Przedstawiamy trzy przepisy na świetną szarlotkę – od najprostszego, po taki z wyjątkowo egzotycznymi składnikami. Smacznego!

Szarlotka to pyszny i łatwy w przyrządzeniu deser, doskonały na każdą porę roku – nie tylko jesienią. Może to być proste ciasto z jabłkiem albo wręcz przeciwnie – wyjątkowo wymyślna pozycja z wieloma owocami. Prezentujemy różne rodzaje szarlotek dla tych, którzy w kuchni bywają od święta albo tych, którzy marzą o większych kulinarnych wyzwaniach.

Prezentowane poniżej przepisy pochodzą z książki: „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”, Jan Czernikowski, wyd. Kultura Życia Codziennego (wydanie XI).

Szarlotka I

Składniki:

  • 350 g mąki;
  • 100 g cukru;
  • 150 g masła;
  • 2 łyżki smalcu;
  • 1 jajko;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 750 g kwaśnych jabłek;
  • 250 g cukru (do nadzienia).

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz smalec. W osobnej misce rozbijamy jajko, dosypujemy do niego proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i ubijamy aż staną się jednolitą pianą. Dodajemy do dużej miski i zagniatamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek, który wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Obieramy jabłka, usuwamy pestki, kroimy je na drobne kawałki, dodajemy cukier, mieszamy i całość smażymy aż nabierze konsystencji marmolady. Wykładamy masę na przyrumienione w piekarniku ciasto. Pozostałe nam ciasto rozwałkowujemy na paski, które układamy na wierzchu masy w kratkę. Całość wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 50-60 minut.

Sprawdź też:

Szarlotka II

Składniki:

  • 400 g mąki;
  • 1 łyżka cukru;
  • 150 g masła;
  • 1 żółtko;
  • śmietana 18%;
  • cukier puder;
  • 1 kg kwaśnych jabłek;
  • 20 g cukru (do nadzienia);
  • 50 g rodzynek;
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa;
  • 50 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, łyżkę cukru, żółtko, masło i śmietanę i wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Rozwałkowujemy je i dzielimy na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Obieramy jabłka, usuwamy pestki, kroimy je na drobne kawałki, mieszamy z cukrem oraz przesianą bułką tartą oraz rodzynkami i skórką cytrynową lub pomarańczową. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na ciasto w blasze i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez około 45 minut. Przed podaniem szarlotkę posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Szarlotka III

Składniki:

  • 450 g mąki krupczatki;
  • 150 g cukru pudru;
  • 5 żółtek;
  • 150 g oliwy.
  • 1 kg jabłek;
  • ½ kg fig;
  • ½ kg daktyli;
  • ½ kg sparzonych orzechów włoskich;
  • ½ kg moreli
  • ¼ kg rodzynek;
  • cukier.

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, cukier puder, żółtka oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. (Będzie one bardziej kruche niż we wcześniej zaprezentowanych przepisach). Rozwałkowujemy ciasto i jego 1/3 wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na plasterki. Teraz na cieście wyłożonym na blasze będziemy układać nadzienie warstwami, niczym lasagne: najpierw orzechy, potem jabłka, cienko rozwałkowane ciasto, potem figi, jabłka, kolejną warstwę cienko rozwałkowanego ciasta, rodzynki, jabłka, daktyle, znowu jabłka i całość przykryć rozwałkowanym ciastem. Na wierzchu ułożyć morele przekrojone na pół i posypane cukrem. Całość wstawiamy do rozgrzanego do około 180ºC i pieczemy przez godzinę.

Autor:

Zobacz więcej >