Przedstawiamy trzy przepisy na świetną szarlotkę – od najprostszego, po taki z wyjątkowo egzotycznymi składnikami. Smacznego!
Spis treści:
Szarlotka to pyszny i łatwy w przyrządzeniu deser, doskonały na każdą porę roku – nie tylko jesienią. Może to być proste ciasto z jabłkiem albo wręcz przeciwnie – wyjątkowo wymyślna pozycja z wieloma owocami. Prezentujemy różne rodzaje szarlotek dla tych, którzy w kuchni bywają od święta albo tych, którzy marzą o większych kulinarnych wyzwaniach.
Prezentowane poniżej przepisy pochodzą z książki: „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”, Jan Czernikowski, wyd. Kultura Życia Codziennego (wydanie XI).
Szarlotka I
Składniki:
- 350 g mąki;
- 100 g cukru;
- 150 g masła;
- 2 łyżki smalcu;
- 1 jajko;
- 1 opakowanie proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- 750 g kwaśnych jabłek;
- 250 g cukru (do nadzienia).
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz smalec. W osobnej misce rozbijamy jajko, dosypujemy do niego proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i ubijamy aż staną się jednolitą pianą. Dodajemy do dużej miski i zagniatamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek, który wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Obieramy jabłka, usuwamy pestki, kroimy je na drobne kawałki, dodajemy cukier, mieszamy i całość smażymy aż nabierze konsystencji marmolady. Wykładamy masę na przyrumienione w piekarniku ciasto. Pozostałe nam ciasto rozwałkowujemy na paski, które układamy na wierzchu masy w kratkę. Całość wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 50-60 minut.
Sprawdź też:
Szarlotka II
Składniki:
- 400 g mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 150 g masła;
- 1 żółtko;
- śmietana 18%;
- cukier puder;
- 1 kg kwaśnych jabłek;
- 20 g cukru (do nadzienia);
- 50 g rodzynek;
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa;
- 50 g bułki tartej.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, łyżkę cukru, żółtko, masło i śmietanę i wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Rozwałkowujemy je i dzielimy na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Obieramy jabłka, usuwamy pestki, kroimy je na drobne kawałki, mieszamy z cukrem oraz przesianą bułką tartą oraz rodzynkami i skórką cytrynową lub pomarańczową. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na ciasto w blasze i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez około 45 minut. Przed podaniem szarlotkę posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Szarlotka III
Składniki:
- 450 g mąki krupczatki;
- 150 g cukru pudru;
- 5 żółtek;
- 150 g oliwy.
- 1 kg jabłek;
- ½ kg fig;
- ½ kg daktyli;
- ½ kg sparzonych orzechów włoskich;
- ½ kg moreli
- ¼ kg rodzynek;
- cukier.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, cukier puder, żółtka oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. (Będzie one bardziej kruche niż we wcześniej zaprezentowanych przepisach). Rozwałkowujemy ciasto i jego 1/3 wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na plasterki. Teraz na cieście wyłożonym na blasze będziemy układać nadzienie warstwami, niczym lasagne: najpierw orzechy, potem jabłka, cienko rozwałkowane ciasto, potem figi, jabłka, kolejną warstwę cienko rozwałkowanego ciasta, rodzynki, jabłka, daktyle, znowu jabłka i całość przykryć rozwałkowanym ciastem. Na wierzchu ułożyć morele przekrojone na pół i posypane cukrem. Całość wstawiamy do rozgrzanego do około 180ºC i pieczemy przez godzinę.