Mazurek z bezą włoską – przepis szefa kuchni - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Mazurek z bezą włoską – przepis szefa kuchni

Mazurek z bezą włoską – przepis szefa kuchni

Wielkanocny mazurek z bezą włoską według przepisu Daniela Bereziaka, szefa kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy. Upieczony na kruchym cieście z kajmakiem ozdobiony jest bezą włoską z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym.

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski stół wielkanocny bez mazurka. Zwykle składa się on z co najmniej dwóch warstw. Płaskie ciasto pokrywa się rozmaitymi masami: orzechową, migdałową, czekoladową czy pomarańczową. Swój przepis na mazurek z bezą włoską zdradził słuchaczom Radia Pogoda Daniel Bereziak, szef kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy.

Ciasto kruche na spód mazurka:

Składniki:

  • 900 g mąki
  • 300 g cukru pudru
  • 600 g masła
  • 9 ugotowanych na twardo żółtek

Sposób przyrządzenia ciasta na spód mazurka:

  • Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z cukrem pudrem oraz utartymi żółtkami.
  • Następnie siekamy otrzymaną mieszankę z zimnym masłem do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy na blaszce, pamiętając o wyłożeniu rantów, aby nie wypływała nam później masa kajmakowa.
  • Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach C bez termoobiegu.

Beza włoska:

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru
  • 2 białka z jaj ekologicznych
  • 30 ml wody

Sposób przyrządzenia bezy włoskiej do ozdobienia mazurka:

  • 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż osiągnie temperaturę 125 st. C. Pilnujemy!
  • W tym czasie ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodając resztę cukru.
  • Do ubitych białek cieniutkim strumieniem wlewamy gorący syrop cukrowy (uważamy, żeby białka się nie ścięły), zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum.
  • Miksujemy do całkowitego wystudzenia (ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Uwaga! Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum, beza nie zesztywnieje, ale zrobi się klejąca i lejąca.

Przyrządzenie mazurka z bezą włoską

  • Na wystudzony kruchy spód wykładamy kolejno:
    • cienką warstwę ulubionych powideł, najlepiej kwaskowych, na przykład z czarnej porzeczki,
    • warstwę kajmaku w temperaturze pokojowej,
    • ozdabiamy mazurka przełożoną wcześniej do rękawa cukierniczego bezą .
  • Na sam koniec bezę na wierzchu mazurka opalamy delikatnie na złoty kolor.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc:

Zobacz więcej >