Pyszna, pachnąca i sycąca – zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Sprawdź przepis babci na idealną zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa a zdrowie
Wbrew temu, co nam się wydaje kiszone ogórki wcale nie mają polskiego rodowodu. Przygotowywano je już w starożytnej Mezopotamii, a Arystoteles podejrzewał, że mają właściwości zdrowotne. I wcale się nie pomylił, bowiem są to naturalne probiotyki. Kwas mlekowy w nich zawarty reguluje pracę jelit, wzmacnia naszą odporność i usuwa toksyny z organizmu. Ogórki są źródłem wielu witamin więc warto je spożywać zwłaszcza zimą, kiedy trudno uzupełnić ich niedobory. Dlatego zupa ogórkowa, która opiera się na ogórkach kiszonych to świetny pomysł na sycące danie.
Składniki
Aby przygotować zupę ogórkową potrzebujesz:
- pół kilo żeberek lub skrzydełek, mogą być też porcje rosołowe
- pęczek włoszczyzny
- 3 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- małą śmietanę 18%
- pęczek koperku
Zupa ogórkowa – przepis babci
Mięso zagotuj w 2 litrach wody, ściągnij szumowiny. Pokrój w kostkę ziemniaki oraz w mniejszą kostkę włoszczyznę i dorzuć do garnka, wrzucając też liść laurowy, ziele angielskie i 5 ziarnek pieprzu, posól. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kiedy warzywa będą miękkie, dorzuć je do wywaru. Jeśli wrzucisz ogórki zbyt wcześniej, warzywa nie zmiękną. W kubku wymieszaj śmietanę z dwoma łyżkami zimnej wody, dodaj do niej kilka łyżek wywaru, wymieszaj i powoli wlej do zupy. Zupę podaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]