Kakao i jego odżywcze właściwości - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Kakao i jego odżywcze właściwości

Kakao i jego odżywcze właściwości

Kakao znali już Majowie i Aztekowie. Do dziś wykorzystujemy je w codziennym życiu. Sprawdź, jak wpływa na nasze zdrowie.

Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Jednak napój kakaowy upowszechnił się na dworach europejskich dopiero w XVII wieku. Prawdziwa popularność przyszła dopiero w XIX wieku, kiedy udało się odciągnąć nadmiar tłuszczu z surowca, co zdecydowanie poprawiło walory smakowe napoju kakaowego. Natomiast zapotrzebowanie na kakao znacznie wzrosło, kiedy w 1876 roku w Szwajcarii wynaleziono proces wyrabiania czekolady.

Kakao – właściwości

Po obróbce nasion uzyskuje się produkty takie jak: masa kakaowa, masło kakaowe i proszek kakaowy. Warto podkreślić, że kakao zawiera znaczną ilość składników odżywczych i witamin, m.in.:

  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • witaminy z grupy B
  • potas
  • witaminy A, E, C 

Kakao jest również źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Warto zaznaczyć, że pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, kakao może łagodzić stres. Jest to możliwe dzięki zawartości kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Ponadto kakao obfituje w magnez, który działa antystresowo.

Zobacz też:

Kosmetyki z czekolady

Kakao od lat z powodzeniem wykorzystywane jest w kosmetologii. Ma ono właściwości tonizujące, kojące i przeciwutleniające. Jako źródło przeciwutleniaczy działa pobudzająco na metabolizm komórkowy i regenerację komórek. Natomiast zawarty w kakao tryptofan działa na skórę nawilżająco i dodaje blasku odwodnionej cerze. Kofeina działa antyoksydacyjnie, hamując wolne rodniki i w rezultacie spowalniając proces starzenia się skóry. Warto dodać, że związki mineralne zawarte w kakao doskonale sprawdzą się w pielęgnacji zmęczonej, pozbawionej blasku skóry.

Podsumowując – kakao w kosmetykach:

  • Natłuszcza, nawilża, chroni
  • Wykazuje działanie antyalergiczne
  • Wspomaga redukcję rozstępów
  • Neutralizuje działanie wolnych rodników
  • Wygładza
  • Odżywia skórę
  • Zmiękcza i uelastycznia
  • Zapobiega utracie wody z organizmu
  • Koi i rozjaśnia
  • Stanowi ochronę przeciwsłoneczną
  • Utrwala opaleniznę

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >