Jak właściwie grillować rybę [10 praktycznych porad] - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Jak właściwie grillować rybę [10 praktycznych porad]

Jak właściwie grillować rybę [10 praktycznych porad]

,

Dowiedz się, jak właściwie przygotować rybę z grilla. Przedstawiamy 10 porad, które ułatwią grillowanie filetów.

Grillowanie może być prawdziwą sztuką i każdy z nas może mieć własne, niezawodne sposoby na przygotowanie pysznych potraw dla rodziny i znajomych. Jednym z trudniejszych posiłków do przyrządzenia w ten sposób są ryby. Poniżej prezentujemy 10 porad, które pozwolą uniknąć kulinarnej porażki.

1. Pamiętaj, że nie każda ryba nadaje się na grilla

Do przyrządzania w ten sposób najbardziej nadają się ryby z dużą ilością mięsa, takie jak halibut, tuńczyk, łosoś i podobne. Ryby z miękkim, białym środkiem, takie jak dorsz, flądra czy mintaj mają stosunkowo miało tkanki, więc podczas grillowania łatwiej mogą się rozpaść.

2. Bardzo mocno rozgrzej grill

Ryby zawierają bardzo dużo wody, więc grillując filety najlepiej robić to nad maksymalnie gorącym żarem. Zanim położysz rybę na ruszcie rozgrzej grill na około kwadrans wcześniej, by żar osiągnął maksymalną temperaturę.

3. Piecz rybę – ale nie za długo

Cieńsze filety najlepiej grillowac, gdy są jeszcze zimne – tuż po wyjęciu z lodówki. Grubsze filety lepiej wcześniej potrzymać przez jakiś czas w temperaturze pokojowej i do piero potem położyć na ruszcie. Ogólna zasada mówi, że rbę należy grillować przez 10 minut na niecałe 3 cm grubości filetu.

4. Suche filety grilluje się lepiej niż mokre

Przed położeniem na ruszcie posyp filet solą i owiń ręcznikiem papierowym, a następnie daj całości odpocząć przez parę minut. Sól wyciągnie wilgoć z ryby i będzie można ją łatwiej upiec nad żarem.

5. Pamiętaj o czystym ruszcie

Im czystsza jest powierzchnia rusztu, tym mniejsze ryzyko, że filet do niego przywrze. Grill najlepiej wcześniej wyczyścić drucianą szczotką a tuż przed położeniem ryby warto delikatnie (i bardzo ostrożnie!) skropić go olejem roślinnym (pamiętając by wcześniej zmniejszyć żar pod spodem). Trzeba to jednak zrobić z wyczuciem, bo olej padający na żar wzbudzi płomienie, więc trzeba być bardzo ostrożnym. Można też zamiast tego posmarować olejem filety i dopiero wówczas położyć je na ruszcie.

6. Mniejsze kawałki są łatwiejsze w obróbce

Podczas grillowania łatwiej zapanować nad mniejszymi porcjami, niż dużymi. Im większy jest filet, tym trudniej go też przerzucić na drugą stronę tak, żeby się nie rozpadł.

7. Nie przyspieszaj procesu

Przewracanie ryby na drugą stronę, zanim poprzednia będzie gotowa to spory błąd, który może spowodować przywarcie do rusztu. Dana strona będzie gotowa, kiedy pojawią się porządne, ciemne ślady na filecie.

8. Używaj odpowiednich narzędzi

Ta sama szpatułka, której używamy np. do przekładania kotletów na patelni, nie sprawdzi się w tej roli na grillu. Lepiej używać pary dedykowanych specjalnie do ryby szpatułek – najlepiej dwóch jednocześnie.

9. Grillując na wyjeździe korzystaj z żeliwnej patelni

Piekąc rybę nad ogniskiem można ułatwić sobie życie, używając żeliwnej patelni. Kluczowe jest maksymalne jej rozgrzanie, zanim położymy na niej rybę. Taka patelnia jest odpowiednio rozgrzana, kiedy jej uchwyt staje się zbyt gorący, by utrzymac go bez osłony ręki – wtedy już można kłaść na patelni rybę.

10. Unikaj marynat z cukrem

Jeśli na rozgrzanym grillu połozymy rybę ze słodkiej marynaty, to mamy praktycznie gwarancję przyklejenia się filetu do rusztu. Jeśli naprawdę chcesz spróbować słodkiej ryby, to dodaj do niej sos już po ugrillowaniu.

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Czytaj też:

Zobacz więcej >