Rozejrzymy się. Nasza kuchnia to wspaniałe laboratorium fizyczne i chemiczne. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie to tak zwana termiczna obróbka różnych materiałów. Znów fizyka i chemia. Będę jeszcze o tym mówił w czasie kolejnych spotkań.
Posłuchaj audycji „Technicznie proste” Wiktora Niedzickiego:
Kuchenny eksperyment z butelką wody
Dziś coś bardzo prostego. Przed początkiem tych eksperymentów lepiej jest zdjąć siteczko z końcówki wylewki kranu. Zaczynamy!
Wystarczy do pustego zlewozmywaka wpuścić strumień wody z kranu. W zderzeniu z płaskim dnem woda rozbiega się na boki, ale po kilku, kilkunastu centymetrach formuje rodzaj niewysokiego wału z wyraźnymi zawirowaniami. To tak zwany odskok hydrauliczny. To zjawisko muszą uwzględniać projektanci urządzeń hydrotechnicznych. Warto spróbować użyć silnego lub słabszego strumienia wody.
Zobacz także: To zauważył 130 lat temu. Maria Skłodowska-Curie dokładnie zbadała
Teraz potrzebujemy plastikowej butelki z nakrętką. Butelkę napełniamy wodą, by się nie przewracała. Co się stanie, gdy strumień wody będzie padał na płaską nakrętkę butelki?
Odskok spowoduje, że woda cienkim płaszczem utworzy wokół butelki rodzaj cieniutkiej warstwy, która otoczy butelkę jak gdyby płaszczem. Zwiększając lub zmniejszając strumień, zmienimy kształt owego płaszcza. Raz będzie to parasol, a raz ciasny płaszcz.
Zobacz także: Wielkie taśmy i dmuchawy. Tak wygląda segregacja śmieci!
Do zakrętki możemy z jednej strony przymocować np. klejem kawałek plastiku. Wodny płaszcz odsłoni nieco butelkę. Każdy może to zaraz wypróbować w kuchni! Z pewnością wszyscy zauważyli, że niezbyt silny strumień wody padającej na łyżkę lub łyżeczkę również może wywoływać ciekawe efekty. Spróbujmy.
Możesz też odwiedzić kanał CiekaWizja na YouTube, na którym Wiktor Niedzicki pokazuje, jak działa świat, prowadzi fascynujące rozmowy z ekspertami oraz prezentuje eksperymenty naukowe, które może wykonać każdy z nas.