Według badań osoby stosujące diety wegańskie i peskariańskie obarczone są mniejszym ryzykiem wystąpienia umiarkowanego do ciężkiego COVID-19. Badacze uważają, że stosowanie tych wzorców żywieniowych można rozważyć jako jeden ze sposobów ochrony przed ciężkim przebiegiem COVID-19.
Badanie opublikowane w prestiżowym BMJ Nutrition, Prevention & Health jest według jego autorów pierwszym, które wykazało związek między wzorcami żywieniowymi a nasileniem przebiegu choroby COVID-19. Stosowanie diet roślinnych i peskariańskich może skrócić czas, w którym pacjent musi być intubowany lub umieszczony na oddziale intensywnej terapii.
Jak przeprowadzono badanie
W badaniu uczestniczyło 2884 ochotników z sześciu różnych krajów: z Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Byli to pracownicy służby zdrowia – lekarze i pielęgniarki – pracujący na pierwszej linii podczas pandemii (izba przyjęć, oddział intensywnej terapii i inne oddziały szpitalne), zatem szczególnie mocno narażeni na zakażenie COVID-19. Od 17 lipca do 25 września 2020 r. uczestnicy wypełniali ankietę internetową, podając informacje między innymi na temat cech demograficznych, diety i COVID-19. Badacze oceniali związek między zgłaszanymi dietami a zakażeniem COVID-19, jego nasileniem i czasem trwania infekcji.
Wśród tych 2884 uczestników zarejestrowano 538 przypadków COVID-19, z czego 138 osób miało umiarkowany do ciężkiego przebieg COVID-19, natomiast pozostali mieli łagodny przebieg choroby.
Osoby stosujące diety wegańskie łagodniej przechodziły COVID-19
Po przeanalizowaniu danych zgłoszonych przez uczestników badania okazało się, że osoby będące na dietach roślinnych miały o 73 proc. mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia umiarkowanych do ciężkich objawów COVID-19 w porównaniu z osobami, które stosowały inne rodzaje diet. Także osoby będące na dietach peskariańskich, czyli w większości wegańskich, ale dopuszczających jedzenie ryb, owoców morza, jajek i nabiału, były mniej narażone na umiarkowany do ciężkiego przebieg COVID-19 – o 59 proc. w porównaniu ze stosującymi inne rodzaje diet. Stosowanie diet roślinnych lub peskariańskich wiązało się również z niższym prawdopodobieństwem zachorowania na COVID-19 i krótszym czasem trwania choroby.
Z kolei stosowanie diet niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych wiązało się z większym o 48 proc. prawdopodobieństwem wystąpienia umiarkowanego do ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu z osobami, które nie stosowały tych diet.
„W porównaniu z uczestnikami, którzy deklarowali, że stosują diety wegańskie, osoby, które zgłaszały stosowanie diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej, miały wyższe ryzyko umiarkowanego do ciężkiego COVID-19” – napisali autorzy badania w publikacji zamieszczonej w BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Autorzy badania napisali w BMJ NPH, że naukowcy już wcześniej stawiali hipotezę, że nawyki żywieniowe mogą odgrywać ważną rolę w infekcji COVID-19, nasileniu objawów i czasie trwania choroby. Jednak według ich wiedzy jest to pierwsze badanie, które wykazało związek między wzorcami żywieniowymi a nasileniem choroby COVID-19.
Diety wegańskie i peskariańskie wpływają na układ odpornościowy
„Diety wegańskie są bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza fitochemikalia (polifenole, karotenoidy). Osoby je stosujące mają wyższe spożycie błonnika, witamin A, C i E, kwasu foliowego i minerałów (żelazo, potas, magnez). Suplementacja niektórych z tych składników odżywczych, w szczególności witamin A, C, D i E, zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie i zapalenie płuc, oraz skraca czas trwania tych chorób. Przypuszcza się, że wspierają one układ odpornościowy, ponieważ odgrywają ważną rolę w produkcji przeciwciał, proliferacji limfocytów i redukcji stresu oksydacyjnego” – napisali w BMJ Nutrition autorzy badania. Liczne badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie owoców i warzyw wiąże się z mniejszym ryzykiem infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie, grypa czy zapalenie zatok.
Z kolei odnosząc się do diet peskariańskich badacze zwrócili uwagę, że spożycie ryb jest ważnym źródłem witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3, które mają między innymi działanie przeciwzapalne. Przywołują inne badanie wykazujące, że pacjenci z zespołem ostrej niewydolności oddechowej, którzy otrzymywali preparaty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wymagały krótszego czasu wentylacji mechanicznej i krótszego pobytu na oddziałach intensywnej opieki medycznej. Inne badania wykazały, że im wyższe spożycie ryb deklarowały osoby badane, tym rzadziej zapadały na choroby układu oddechowego, takie jak astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc.
„Nasze wyniki sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19” – napisali naukowcy we wnioskach z badania. Stosowanie diet wegańskich i peskariańskich może skrócić czas, w którym pacjent musi być intubowany lub umieszczony na oddziale intensywnej terapii.
Przeczytaj też:
- Diety wegańskie i wegetariańskie w badaniach naukowych
- Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko udaru?
- Ile porcji warzyw jeść dziennie?
- Czy dieta wegańska jest zdrowa?