Ciasto do pizzy: przepis Stanleya Tucci - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Ciasto do pizzy: przepis Stanleya Tucci

Ciasto do pizzy: przepis Stanleya Tucci

,

Przepis na domowe ciasto do pizzy. Sprawdź, czy umiesz przygotować pyszny placek lepiej niż aktor Stanley Tucci.

Stanley Tucci jest nie tylko uznanym amerykańskim aktorem, ale też od lat stara się promować włoską kulturę i – co za tym idzie – kuchnię uważaną przez wielu za najlepszą na świecie. Był między innymi gospodarzem emitowanego w telewizji CNN czteroodcinkowego programu „Szukając Włoch” („Searching for Italy”). Jak sam opisał program:

„To był projekt pełen pasji i list miłosny do miejsca, z którego pochodzi moja rodzina” – mówił.

Zobacz: Przepis na prawdziwą włoską pizzę Margherita

W 2014 roku Tucci, wraz ze swoją żoną Felicity Blunt, wydał książkę kucharską „The Tucci Table: Cooking with Family and Friends”. To z niej pochodzi przepis na ciasto do pizzy, który aktor zawdzięcza swojej mamie.

„Kiedy zamieszkaliśmy w USA, robiliśmy pizzę w każdy weekend” – opowiadał aktor o przepisie.

Teraz sam możesz spróbować przygotować pizzę według przepisu Stanleya Tucci.

Składniki:

  • 1 saszetka drożdży 7 g;
  • 2 szklanki ciepłej wody;
  • 4 szklanki mąki typu 00;
  • 1 łyżeczka soli.

Czytaj też: Wołowina w sosie grzybowym z winem [Przepis]

Sposób przygotowania pizzy:

Rozpuść drożdże w ½ szklanki ciepłej wody. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Rękami zrób w środku otwór i dodaj do niego wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Powoli mieszaj całość, dodając w trakcie ciepłą wodę, aż uzyskasz miękkie ciasto. Może się zdarzyć, że nie będziesz musiał wykorzystać całej przygotowanej wody – użyj jej tyle, ile będzie trzeba do wykonania masy.

Czysty blat kuchenny lub stolnicę przyprósz mąką i wyłóż na nią masę z miski. Zagniataj masę, aż stanie się jednolitym ciastem. W razie potrzeby dodawaj mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić. Uformuj ciasto w kulę, umieść je w czystej misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno około dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Sprawdź: Przepis na lasagne

Po tym czasie podziel ciasto na pół. Wyjmij je ostrożnie z miski i wyłóż na przyprószoną mąką czystą powierzchnię. Rozciągaj ostrożnie ciasto i formuj je, aż osiągnie docelową grubość.

Na tak przygotowane ciasto możesz wyłożyć z wierzchu co tylko chcesz. Na przykład możesz posmarować wierzch ciasta cienką warstwą sosu marinara i wyłożyć na nim kawałki mozzarelli, dobrego parmezanu i kilka świeżych listków bazylii.

Całość piecz w piecu nagrzanym do maksymalnej temperatury, aż brzegi pizzy ładnie się przyrumienią. W zależności od mocy piekarnika pizzę piecze się od kilku do nawet 15 minut (w przypadku piekarników o mniejszej mocy).

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >