Tom kha - przepis na pyszną tajską zupę - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Tom kha – przepis na pyszną tajską zupę

Tom kha – przepis na pyszną tajską zupę

Obok tom yum, tom kha jest jedną z najpopularniejszych tajskich zup i dań kuchni tajskiej. Różni je dodatek mleka kokosowego, które nadaje tom kha kremową konsystencję.

W klasycznej wersji przygotowywana jest z kurczakiem, krewetkami lub wieprzowiną, a swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza składnikom typowym dla tajskiej kuchni: trawie cytrynowej, korzeniowi galangalu i imbiru, sokowi z limonki i mleku kokosowemu. Jest rozgrzewająca i pełna smaku oraz zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu.

Poniższy przepis to podstawowa, wegańska wersja tom kha. W wersjach niewegańskich, przygotowuje się ją z użyciem kurczaka, krewetek lub wieprzowiny oraz z dodatkiem sosu rybnego. W wersji wegańskiej można ją przyrządzić na przykład z boczniakami lub grzybami słomkowymi i podsmażonym tofu. Smak umami zapewni dodatek sosu sojowego lub wywary z grzybów. Podaje się ją się tak jak curry z talerzem ryżu.

Składniki na 1 porcję tom kha

  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2-3 cm korzenia galangalu
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki bulionu
  • ¾ szklanki mleka kokosowego, najlepiej pełnotłustego
  • 1 szalotka, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 1 twardy pomidor pokrojowy na ósemki lub kilka pomidorków koktajlowych
  • ew. garść poszatkowanej białej kapusty
  • ew. garść boczniaków, oczyszczonych i porwanych na kawałki wzdłuż blaszek
  • ok. 50 g pokrojonego w kostkę smażonego tofu naturalnego
  • 1-4 małe czerwone papryczki chili, w całości
  • sok z limonki do smaku
  • 4 liście kaffiru
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście kolendry do podania

Sposób przyrządzenia

  • Trawę cytrynową lekko miażdżymy trzonkiem noża i wkładamy do garnka razem z obranym i pokrojonym w grube plasterki galangalem i 0,5 szklanki wody.
  • Gotujemy na dużym ogniu ok. 2 minut. W tym czasie większość wody odparuje.
  • Dodajemy resztę składników tom kha:
    • bulion,
    • mleko kokosowe,
    • szalotkę,
    • pomidora pokrojonego na ósemki lub pomidorki koktajlowe na połówki,
    • ew. boczniaki i kapustę,
    • papryczki chili.
  • Gotujemy na dużym ogniu ok. 4-5 minut.
  • Na koniec dodajemy liście kaffiru i wyciśnięty sok z jednej limonki, i gotujemy przez ostatnie 1-2 minuty
  • Odstawiamy z ognia, wlewamy do miseczki i obficie posypujemy liśćmi kolendry.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Przeczytaj też:

Zobacz więcej >