Obok tom yum, tom kha jest jedną z najpopularniejszych tajskich zup i dań kuchni tajskiej. Różni je dodatek mleka kokosowego, które nadaje tom kha kremową konsystencję.
W klasycznej wersji przygotowywana jest z kurczakiem, krewetkami lub wieprzowiną, a swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza składnikom typowym dla tajskiej kuchni: trawie cytrynowej, korzeniowi galangalu i imbiru, sokowi z limonki i mleku kokosowemu. Jest rozgrzewająca i pełna smaku oraz zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu.
Poniższy przepis to podstawowa, wegańska wersja tom kha. W wersjach niewegańskich, przygotowuje się ją z użyciem kurczaka, krewetek lub wieprzowiny oraz z dodatkiem sosu rybnego. W wersji wegańskiej można ją przyrządzić na przykład z boczniakami lub grzybami słomkowymi i podsmażonym tofu. Smak umami zapewni dodatek sosu sojowego lub wywary z grzybów. Podaje się ją się tak jak curry z talerzem ryżu.
Składniki na 1 porcję tom kha
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2-3 cm korzenia galangalu
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki bulionu
- ¾ szklanki mleka kokosowego, najlepiej pełnotłustego
- 1 szalotka, obrana i pokrojona w ćwiartki
- 1 twardy pomidor pokrojowy na ósemki lub kilka pomidorków koktajlowych
- ew. garść poszatkowanej białej kapusty
- ew. garść boczniaków, oczyszczonych i porwanych na kawałki wzdłuż blaszek
- ok. 50 g pokrojonego w kostkę smażonego tofu naturalnego
- 1-4 małe czerwone papryczki chili, w całości
- sok z limonki do smaku
- 4 liście kaffiru
- sól i pieprz do smaku
- świeże liście kolendry do podania
Sposób przyrządzenia
- Trawę cytrynową lekko miażdżymy trzonkiem noża i wkładamy do garnka razem z obranym i pokrojonym w grube plasterki galangalem i 0,5 szklanki wody.
- Gotujemy na dużym ogniu ok. 2 minut. W tym czasie większość wody odparuje.
- Dodajemy resztę składników tom kha:
- bulion,
- mleko kokosowe,
- szalotkę,
- pomidora pokrojonego na ósemki lub pomidorki koktajlowe na połówki,
- ew. boczniaki i kapustę,
- papryczki chili.
- Gotujemy na dużym ogniu ok. 4-5 minut.
- Na koniec dodajemy liście kaffiru i wyciśnięty sok z jednej limonki, i gotujemy przez ostatnie 1-2 minuty
- Odstawiamy z ognia, wlewamy do miseczki i obficie posypujemy liśćmi kolendry.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Przeczytaj też:
- Tom yum – przepis na tajską zupę ostro-kwaśną
- Czerwona pasta curry, podstawa tajskiej kuchni – przepis
- Wegańska zupa zwiększająca odporność – przepis
Dodaj komentarz