Czerwona pasta curry to uniwersalna i aromatyczna baza do dań kuchni tajskiej, takich jak curry z kurczakiem, wołowiną, krewetkami czy z tofu w wersji wegańskiej. Warto spróbować zrobić ją samodzielnie według naszego przepisu. Nie jest to skomplikowane, a pasta będzie smaczna i zdrowsza niż gotowa kupiona w sklepie.
W najbardziej podstawowej formie składa się z czerwonych papryczek chili, dzięki którym zyskuje piękny czerwony kolor, oraz czosnku, trawy cytrynowej, korzenia galangalu, korzenia kolendry oraz pasty z krewetek. Skład ten można modyfikować w zależności od preferencji i dostępności składników.
Idealna pasta curry jest gładka, bez wyczuwalnych ziaren przypraw i pestek chili. Tradycyjnie przygotowuje się ją w moździerzu, energicznie tłukąc – nie ucierając – składniki na jednolitą masę. W osiągnięciu tej konsystencji pomoże wcześniejsze pokrojenie włóknistych składników. Szybsze i łatwiejsze jest użycie elektrycznego blendera.
Czerwona pasta curry – przepis
Jest to przepis na podstawową, wegańską wersję czerwonej pasty curry. Otrzymana ilość powinna wystarczyć na przygotowanie mniej więcej trzech dań dla trzech osób.
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion kolendry (nieprażonych)
- ½ łyżeczki nasion kuminu (całych)
- 2-3 korzenie świeżej kolendry (oczyszczone z ziemi, umyte)
- 5 sztuk suszonych długich czerwonych papryk chili, pokrojonych na mniejsze kawałki i namoczonych przez ok. 30 minut (powinny w tym czasie zmięknąć)
- kawałek świeżej trawy cytrynowej (biała część) długości ok. 3 cm
- 3 średniej grubości plasterki korzenia galangalu
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania czerwonej pasty curry:
- Papryki chili i korzeń galangalu pokroić na mniejsze ok. 1-centymetrowe kawałki, a trawę cytrynową rozgnieść trzonkiem noża i posiekać. Szalotkę pokroić na ćwiartki.
- Wszystkie składniki przełożyć do moździerza, blendera lub młynka elektrycznego. Zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować na gładką masę.
Gotową czerwoną pastę curry można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do 2 tygodni w lodówce.
Przeczytaj też:
- Tom yum – przepis na tajską zupę ostro-kwaśną
- Wegańska zupa zwiększająca odporność – przepis
- Soczewica: Czy jest zdrowa?
- Mleko sojowe – czy jest zdrowe?
- Sok z buraków. Na co pomaga, jak stosować