Wegańska zupa zwiększająca odporność – przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Wegańska zupa zwiększająca odporność – przepis

Wegańska zupa zwiększająca odporność – przepis

,

Bardzo prosta do wykonania wegańska zupa zwiększająca odporność jest bogata w beta-karoten. Potrzebne są tylko pomidory, buraczki, marchewka, cebula, trochę przypraw i jakikolwiek blender. Można ją ugotować w szybkowarze albo w tradycyjny sposób.

Odporność jest jednym ze słów, które zyskały na popularności w ostatnim czasie. Wiadomo, że ważną rolę w jej budowaniu ma zdrowe odżywianie. Eksperci na całym świecie kładą nacisk na dobrze zbilansowaną dietę z odpowiednimi składnikami odżywczymi, która pomoże zwiększyć odporność i pozytywnie wpłynie na ogólny stan zdrowia. Jednym z takich zdrowych składników odżywczych jest beta karoten, który nie tylko wpływa na odporność, ale też na zdrowie oczu czy skóry. Poniższa zupa, według przepisu Shilpy Arory, hinduskiego dietetyka makrobiotycznego, nie dość, że smaczna, to jest jeszcze prawdziwym bogactwem beta-karotenu.

Jeśli ktoś nie lubi przypraw używanych w kuchni indyjskiej, może zastąpić garam masala innymi przyprawami do smaku. Kumin warto dodać, ponieważ świetnie wpływa na trawienie.

Przepis na wegetariańską zupę zwiększającą odporność

Składniki na 2 porcje:

  • 3 pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • 2 małe buraczki, obrane i grubo pokrojone
  • 1 mała marchewka, obrana i grubo pokrojona
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
  • pół łyżeczki nasion kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Pomidory, buraki, marchewkę, cebule, kumin gotujemy do miękkości w małej ilości wody (ok. 1,5 szklanki, w razie potrzeby uzupełniamy, żeby się nie przypaliło; na koniec powinno zostać ok. 1 szklanki płynu).
  • Miksujemy zawartość garnka na gładką pastę.
  • Wlewamy pastę na rozgrzaną nieprzywierającą głęboką patelnię, dodajemy garam masalę, czarny pieprz i sól. Podgrzewamy, mieszając do zagotowania.
  • Zupę zwiększającą odporność podajemy na gorąco, na wierzchu możemy polać kleksami jogurtu zwykłego lub wegańskiego i ew. posypać zieleniną.

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

/p>

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >