To dlatego koperek więdnie! Wszystko przez tajemniczy "turgor" - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » To dlatego koperek więdnie! Wszystko przez tajemniczy „turgor”

To dlatego koperek więdnie! Wszystko przez tajemniczy „turgor”

Czy wiesz, że fizyka jest wszędzie? Tu w studiu radiowym również. Jest także w każdym domu. Pewnie trudno w to uwierzyć, a jednak.

,

Kupiłem w sklepie ładny koperek. Niestety, postawiłem go za dużym dzbankiem i straciłem z oczu. Już po paru godzinach był zwiędnięty. Tak jak każda gospodyni, natychmiast wstawiłem go do szklanki z wodą. Po pewnym czasie koperek odżył. Znów był piękny, apetyczny. Gospodynie mówią, że „napił się wody”. A właściwie, co się stało?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Posłuchaj audycji „Technicznie proste” Wiktora Niedzickiego:

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj wszystkich odcinków programu Wiktora Niedzickiego „Technicznie proste”

Czym jest turgor?

Rośliny potrzebują wody. To dzięki niej mają sprężyste łodygi i liście. Specjaliści mówią, że to turgor – stan napięcia ściany komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz komórki. Brzmi to bardzo mądrze, ale przypomnijmy sobie, jak wygląda zabawkowy balonik podczas imprezy. I jaki widok przedstawia ten sam balonik po paru dniach. Zwykle jest pokurczony i wygląda jak zwiędnięty.

Zobacz także: Każdy ma w domu laboratorium! O prawach fizyki w kuchni opowiada Wiktor Niedzicki w „Technicznie proste”

Podobnie komórki rośliny. Wypełnione wodą są jędrne i sprężyste. Jeśli na skutek parowania stracą wodę, będą wyglądały mało zachęcająco. Podobnie jak balonik po kilku dniach. Ta wiedza ma znaczenie praktyczne.

Przechowywanie warzyw i owoców

Na przykład przechowywanie warzyw i owoców. Ogórki, pomidory, ziemniaki, cukinia, bakłażan, cebula, a także jabłka i gruszki w temperaturze pokojowej i z dostępem powietrza. Koperek i natkę pietruszki – można przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Co robić ze zużytymi bateriami? Podpowiada Wiktor Niedzicki w „Technicznie proste”

Po umyciu warto je posiekać i umieścić w szklanym słoiku. Ja wkładam je do zamrażalnika. W każdej chwili będą do użycia. Brukselka – w lodówce może leżeć tydzień najlepiej w plastikowym pojemniku. Por i kapusta – nawet miesiąc na dolnej półce lub szufladzie lodówki. Owoce jagodowe na najwyższej półce lodówki.

Możesz też odwiedzić kanał CiekaWizja na YouTube, na którym Wiktor Niedzicki pokazuje, jak działa świat, prowadzi fascynujące rozmowy z ekspertami oraz prezentuje eksperymenty naukowe, które może wykonać każdy z nas.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >