Tarta truskawkowo-cytrynowa z cukrem pudrem – pyszna, lekka i łatwa w przygotowaniu. Sprawdź przepis na znakomity, orzeźwiający deser.
Przedstawiamy przepis na pyszną i łatwą do wykonania tartę, której nadzienie nie wymaga pieczenia.
Składniki do ciasta:
- 250 g mąki pszennej;
- 75 g masła lub margaryny;
- 1 łyżka stołowa cukru pudru;
- 2-3 łyżki stołowe wody.
Składniki do nadzienia:
- 250 g twarogu;
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany lub krem fraiche;
- 100 g cukru pudru;
- starta skórka z jednej cytryny;
- pół kilo truskawek.
Sposób przygotowania:
(Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je odpowiednio wcześniej, zanim przygotujesz ciasto i nadzienie do tarty). Nagrzej piekarnik do 225 stopni Celsjusza. Gdy piec będzie się rozgrzewał, możesz zająć się wyrabianiem ciasta. Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę, do której dodaj pokawałkowane masło (lub margarynę) i łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę i uformuj z masy ciasto – ugniataj, aż stanie się jednolite.
Teraz wyłóż ciasto na okrągłą formę do ciasta. Możesz wykorzystać całkowicie płaską blachę i uformować brzegi tarty samodzielnie: aby ochronić stojące pionowo brzegi tarty delikatnie owiń je folią aluminiową, dzięki czemu nie odkształca się one podczas pieczenia. Jeśli używasz formy z wyższymi brzegami, nie musisz stosować patentu z folią aluminiową. Możesz też użyć kilku mniejszych foremek do pieczenia – wówczas zamiast jednej dużej wyjdzie ci kilka mniejszych deserów. Ciasto na formie włóż do środkowej części rozgrzanego piekarnika na 10 do 12 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
Nadzienie
W osobnej misce wymieszaj ze sobą twaróg, krem fraiche, cukier puder oraz startą drobno skórkę cytrynową. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz krem o jednolitej, gładkiej konsystencji. Truskawki (świeże lub rozmrożone) oczyść i przekrój wzdłużnie na pół.
Tarta
Na schłodzone ciasto nałóż krem cytrynowy. Jeśli lubisz truskawki wewnątrz nadzienia, to możesz je położyć na cieście przed jego zalaniem. Możesz też ułożyć je na wierzchu nadzienia dla dekoracji. Całość posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Sprawdź też:
- Przepis na tort tiramisu
- Tort urodzinowy z PRL-u – przepis krok po kroku
- Przepis na tort tiramisu
- Mąka: jak ją przechowywać, żeby pozostała świeża?
- Deser z PRL-u. Smaczne i proste przepisy. [TOP 5]