Poznaj przepis na prawdziwe tagliatelle alla bolognese. Choć ma ponad sto lat, to wciąż jest pyszny. Zachwycił się nim nawet znany aktor Stanley Tucci.
Znany amerykański aktor o włoskich korzeniach, Stanley Tucci, w telewizji CNN prezentuje kulinarne uroki ojczyzny swoich rodziców w programie „Szukając Włoch” („Searching for Italy”). Oprócz nostalgicznej podróży przez piękne włoskie miejscowości możemy tam poznać między innymi przepisy na wspaniałe włoskie potrawy, prezentowane przez lokalnych szefów kuchni. Niektóre przepisy – takie jak tagliatelle alla bolognese – są znane od ponad stu lat i do dziś cieszą się niesłabnącym powodzeniem.
Autorem tego przepisu jest Pellegrino Artusi – włoski kupiec i pisarz, autor książek kucharskich. Niniejszy przepis zamieścił w wydanej w 1891 roku książce „La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” (pol.: Nauka gotowania i sztuka dobrego życia. W Polsce książkę wydano pod tytułem: „Włoska sztuka dobrego gotowania”, tłum.: Tessa Capponi-Borawska, Małgorzata Jankowska Buttitta, Wydawnictwo MUZA S.A.).
Sprawdźmy więc, jak przyrządzić to pyszne danie.
Tagliatelle alla bolognese
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 400 g makaronu tagliatelle;
- 150 g cielęciny;
- 50 g pancetty;
- 40 g masła;
- ¼ cebuli;
- pół marchewki;
- 2 średnie łodygi selera;
- 1 mała łyżeczka mąki;
- 500 ml dobrego bulionu wołowego;
- sól i pieprz;
- parmezan;
- (opcjonalnie) gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Wstaw na ogień osoloną wodę na makaron. Pokrój cielęcinę na drobne kawałki oraz posiekaj pancettę, cebulę, marchewkę i seler. Na patelni rozpuść masło i następnie wyłóż na nią jednocześnie cielęcinę, pancettę oraz warzywa, dopraw wszystko pieprzem i odrobiną soli.
Kiedy już cielęcina się zbrązowi, rozsyp ba niej mąkę oraz gałkę muszkatołową (jeśli chcesz jej dodać) i dodawaj chochlą bulionu. Kiedy już dodasz cały bulion, gotuj wszystko przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron w nastawionej wcześniej wodzie. Gdy makaron będzie już gotowy, odsącz go i dodaj do patelni z sosem oraz dokładnie na niej wymieszaj. I gotowe!
Danie podawaj posypane parmezanem.
Zobacz też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!