Spaghetti bolognese z wegańskim mięsem to pyszna alternatywa do tradycyjnej wersji tego dania. Zobacz, jak zrobić je w domu.
Coraz więcej ludzi zaczyna w swojej diecie ograniczać mięso i produkty odzwierzęce. W popularnych dyskontach i supermarketach możemy znaleźć całe działy dedykowane osobom, które preferują produkty pochodzenia roślinnego. Warto podkreślić, że oferta roślinnych produktów jest coraz szersza. Co więcej, w sprzedaży dostępne jest nawet wegański zamiennik mielonego mięsa. To właśnie dzięki temu produktowi możliwe jest przyrządzenie pysznego, bezmięsnego spaghetti bolognese.
Spaghetti bolognese z wegańskim mięsem – jak zrobić
Zacznijmy od małego ostrzeżenia: efektem tego przepisu jest danie tak smaczne i aromatyczne, że prawdopodobnie już nigdy nie będziecie chcieli zjeść spaghetti bolognese z prawdziwym mięsem. Warto również zaznaczyć, że poniższy przepis nie zawiera parmezanu (czyli sera). Zamiast sera użyjemy płatków drożdżowych.
Składniki na spaghetti bolognese z wegańskim mięsem
- paczka wegańskiego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 2 duże pomidory malinowe
- 2-3 łyżki keczupu
- 1-2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki suszonej bazyli
- 3 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej wędzonej papryki
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 3 łyżeczki sosu worcestershire
- makaron spaghetti
- 4-5 łyżek płatków drożdżowych
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej roślinny do smażenia
Dodatkowo potrzebna będzie dość głęboka patelnia.
Spaghetti bolognese z wegańskim mięsem – przepis
- Cebulę i czosnek drobno kroimy.
- Na gorący olej (lub oliwę) wkładamy najpierw czosnek, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cebulę. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy mięso wegańskie. Smażymy ok. 5 minut.
- Dodajemy wędzoną paprykę i oregano.
- Następnie zalewamy passatą pomidorową, dodajemy pomidory (wcześniej sparzone, obrane i pokrojone w ćwiartki) i cukier. Mieszamy. Gotujemy przez 3-4 minuty.
- Następnie dodajemy bulion warzywny, mieszamy. Dodajemy keczup (dzięki niemu sos zgęstnieje), bazylie i sos worcestershire. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nastawiamy na mały ogień i gotujemy przez następne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotujemy makaron. Warto pamiętać, żeby był al dente (czyli niezbyt miękki).
- Do gorącego sosu bolognese dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy.
- Polewamy spaghetti sosem.
Voila! Danie spaghetti bolognese z wegańskim mięsem gotowe. Warto dodać, że całość można jeszcze posypać płatkami drożdżowymi i dodać świeże listki bazylii jako dekoracje.
Zobacz też nasze inne przepisy:
1 komentarz
[…] Kuchnia […]