Przepis na bochenek z kalafiora i marchwi z sosem curry. Sprawdź niestandardowy pomysł dla pragnących odmiany w Wielki Post.
Podczas trwania Wielkiego Postu katolicy powinni ograniczyć jedzenie i wyłączyć niektóre składniki ze swojego zwyczajowego menu. Podczas postu ścisłego powinni zaprzestać jedzenia mięsa – dotyczy to także zup, które gotuje się na mięsie, jak na przykład rosół. Mimo to dozwolone jest spożywanie produktów takich jak mleko czy jajka oraz ryby i zboża. Oczywiście dozwolone są również warzywa i owoce.
Mając to wszystko na względzie prezentujemy przepis, który spełnia wszystkie wielkopostne kryteria: bochenek z kalafiora i marchwi.
Sprawdź: Zupa pieczarkowa dla zapracowanych – przepis
Składniki:
- kalafior;
- około 750 g marchewek;
- 375 ml śmietany 18%;
- 110 g żółtego sera;
- 5 jajek;
- masło;
- 1 cebula;
- 1 jabłko;
- mąka pszenna;
- curry w proszku;
- 60 ml mleczka kokosowego;
- 150 ml wywaru warzywnego;
- 125 ml chudej śmietany;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kalafior i pozbywamy się jego środka, zostawiając różyczki. Pokrojoną w kostkę marchewkę gotujemy na miękko. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W tym czasie w misce rozbijamy 5 jaj i ubijamy je w całości. W osobnej misce ubijamy śmietanę 18%. Ugotowany kalafior i marchewkę miksujemy w robocie kuchennym. Następnie przekładamy je do miski, do której dodajemy też ubite jajka, żółty ser oraz ubitą śmietanę.
Formę do chleba natłuścić masłem na spodzie i brzegach, żeby ciasto nie przywarło. Wlewamy do niej zmieszaną wcześniej masę i pieczemy przez 40 do 45 minut.
Przepis na sos curry:
Kiedy marchewkowo-kalafiorowy chleb się piecze, zajmiemy się przygotowaniem sosu. Kroimy cebulę na drobną kostkę. Obieramy jabłko i je również kroimy w kostkę. Roztapiamy w rondelku dwie łyżki masła i podsmażamy w nim cebulę i jabłko, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę curry w proszku. Całość mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu przez około dwie minuty. Po upływie 2 minut dolewamy mleczko kokosowe, wywar i chudą śmietanę, intensywnie mieszając i dosypując pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu. Całość podgrzewać, aż sos stanie się gęsty,cały czas mieszając.
Kiedy już zarówno „chleb”, jak i sos będą już gotowe, podajemy je razem. Porcji powinno wystarczyć dla 6-7 osób.
Jedzenie a Wielki Post
Czego nie można jeść w Wielki Post
Podczas postu ścisłego katolicy powinni zaprzestać jedzenia mięsa – dotyczy to także zup, które gotuje się na mięsie, jak na przykład rosół.
Co można jeść w Wielki Post?
Dozwolone jest spożywanie produktów takich jak mleko czy jajka oraz ryby i zboża. Oczywiście dozwolone są również warzywa i owoce.
Czy w Wielki Post można jeść zupę na bazie mięsa?
Nie można jeść zup, które powstały na bazie mięsa. Można natomiast jeść zupy, których bazą jest wywar warzywny.