Aronia jest niesamowitą rośliną. Jej cierpkie, czarne owoce można uznać za naturalne lekarstwo na wiele chorób cywilizacyjnych. Pijąc sok z aronii, zapobiegamy takim schorzeniom jak nadciśnienie, miażdżyca, czy też choroby oczu. Niektórzy naukowcy wysnuwają odważną tezę, że aronia może także zmniejszać ryzyko nowotworów!
Ciemnogranatowe owoce aronii dojrzewają wczesną jesienią. Są amatorzy jedzenia ich na surowo, jednak nie każdemu odpowiada ich charakterystyczny smak. Aronię najczęściej przetwarza się na sok, konfitury a także… nalewkę. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, a nie masz dostępu do świeżych owoców lub przetworów, śmiało sięgnij po suplementy diety zawierające ten cenny ekstrakt.
Zobacz także: Quiz. Alicja Majewska czy Edyta Geppert? Tylko mistrz zgarnie 10/10
Cierpko – kwaskowa bomba witaminowa
Owoce aronii są bogate w bioaktywne związki roślinne, a także witaminy, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aronia to źródło wielu drogocennych dla zdrowia składników takich jak na przykład witaminy P, która jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem. Co więcej, w owocach aronii znajdują się także: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem należą do grupy zwalczającej wolne rodniki! Czy to sekret wiecznej młodości?
Owoce aronii są także bogate w żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 i E.
Zobacz także: Była jedną z najbarwniejszych polskich postaci. Najlepsze cytaty Marii Czubaszek
Kiedy zbierać owoce aronii?
Zbiór aronii odbywa się od połowy sierpnia do połowy września. Warto jednak je „przetrzymać” i jak najdłużej zwlekać z ich zbiorem. Jagody gromadzą w sobie wówczas więcej cukrów i antocyjanów. Zbiór owoców jest możliwy nawet po pierwszych przymrozkach, ponieważ jagody nie opadają z krzaczka.
Pod koniec lata liście aronii osiągają złocistą lub pomarańczową barwę. To znak, że na krzewach są już dojrzałe owoce – zmieniają wówczas kolor z zielonego na granatowy. Od tego momentu warto odczekać jeszcze około dwóch tygodni by zyskać pewność, że owoce nadają się do zbioru.
Zobacz także: Życzenia na 40. urodziny. Oryginalne, gotowe wierszyki i śmieszne życzenia
Przepis na sok z aronii – składniki
Aby przygotować sok z aronii należy nabyć składniki z poniższej listy:
- 1,5 l wody
- 1 kg aronii
- 1 – 2 kg cukru (każdy dodaje ilość cukru, która odpowiada jego kubkom smakowym)
- 2 dag kwasku cytrynowego
- 100 liści z wiśni lub 30-40 liści z czarnej porzeczki
Zobacz także: Mrówki atakują? Zrób to, a uciekną, gdzie pieprz rośnie
Przepis na sok z aronii – sposób przygotowania
W pierwszej kolejności należy przygotować duży garnek z grubym dnem. Następnie można wsypać do niego umyte owoce oraz dodać pozostałe składniki: umyte liście, cukier i kwasek.
Kolejno pozostaje dolanie wody i zagotowanie wywaru. Powinien on „pyrkać” na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie, można już odstawić płyn do ostudzenia.
Następnie należy wyjąć liście i bardzo dokładnie przecedzić sok. Amatorzy gęstszej wersji soku, mogą dodatkowo dodać do niego przetarte jagody. Na koniec warto zagotować sok z aronii kolejny raz i wlewać gorący płyn do wyparzonych uprzednio słoików lub butelek.
Po zakręceniu trzeba je pasteryzować przez około 15 minut.
Zobacz także: W “M jak miłość” był właścicielem klubu. Aktor wciąż otwiera restauracje. Stracił ogromne pieniądze
Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowiu? Słuchaj programu „Szlachetne zdrowie” w Radiu Pogoda codziennie o 12:30!
Dodaj komentarz