Przepis na domowy rosół. Idealny na rodzinny obiad - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na domowy rosół. Idealny na rodzinny obiad

Przepis na domowy rosół. Idealny na rodzinny obiad

Zimowa aura mocno daje się nam we znaki. Aby choć trochę rozgrzać się w mroźne dni warto przyrządzić smaczny domowy rosół. Jak go zrobić? Wypróbuj ten prosty przepis.

Rosół to popisowe danie niejednej polskiej gospodyni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Co więcej, ta zupa doskonale rozgrzeje wszystkich domowników w mroźne, zimowe dni. Jak ją przyrządzić? Sprawdź ten przepis!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Skąd wziął się rosół? Historia tradycyjnej polskiej zupy

Przed laty rosół powstawał jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które dawniej konserwowano przez zasolenie i wysuszenie. Taki wywar nazywano czy rozsolem i właśnie od tego słowa wywodzi się dzisiejsza nazwa zupy.

Pierwszy polski rosół pojawił się w literaturze kulinarnej już w XVII wieku. Receptura na zupę znalazła się w książce kucharskiej autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego pod tytułem „Compendium Ferculorum”.

Zobacz także: Przepis na smak z dzieciństwa. Zupa szczawiowa, jaką podawały nasze babcie

Przepis na domowy rosół – lista składników

  • 3 litry wody
  • korpus z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g wołowiny
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku

Zobacz także: Zimowy przepis na zupę krem z imbirem. Rozgrzeje nawet w największy mróz

Przepis na domowy rosół – sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyj korpus z kurczaka i udka, a następnie włóż je do wysokiego garnka. Zalej mięso zimną wodą.
  2. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól.
  3. Gotuj wywar na średnim ogniu przez około 50 minut, zbierając w trakcie szumowinę
  4. Umyj, obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać. Pora i natkę opłucz. Gdy wywar się zagotuje, dodaj warzywa do garnka.
  5. Obierz cebulę, a następnie nadziej ją na widelec i opalaj nad palnikiem, aż pojawią się czarne bąble. Następnie dodaj ją do gotującej się zupy.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu przez około godzinę.
  7. Podawaj rosół gorący, z ugotowanym makaronem, posiekaną natką i marchewką.

Smacznego!

Zobacz także: Tym zajadała się Elżbieta II. Przepis na ulubione ciasto królowej

Wypróbujesz nasz przepis?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Autor:

Zobacz więcej >