Obok zupy pomidorowej i rosołu to chyba jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Sprawdź tradycyjny przepis na smażone kotlety schabowe panierowane w wersji z kostką i bez kostki.
Poniższy przepis zaczerpnęliśmy z Kuchni Polskiej (Wyd. III, 1957 r.). W tamtych czasach prawie wszystkie gospodynie miały w domu egzemplarze tej książki – zatem przepis na pewno jest sprawdzony i wypróbowany miliony razy 🙂
Kotlety schabowe panierowane – składniki
Sposób przyrządzenia
- 65 dag schabu z kością,
- 3 dag mąki,
- 1 jajko całe, lekko rozmącone,
- sól,
- 8 dag tartej bułki,
- 8 dag tłuszczu do smażenia
Sposób przyrządzenia:
- Schab płuczemy, odcinamy kość kręgosłupa. Jeśli mięso jest tłuste, odkrawamy nadmiar tłuszczu.
- Jeśli przyrządzamy kotlety schabowe bez kości – odcinamy wszystkie kości. Jeśli mają być z kostką – zostawiamy przy polędwicy kostki żebrowe do 4 cm długości. Kotlety z kostką kroimy tak, by każda porcja trzymała się kostki. Kostki przy kotletach oczyszczamy z błonki.
- Kotlety nadcinamy w kilku miejscach na obwodzie.
- Mięso lekko bijemy tłuczkiem i wyrabiamy nożem, nadając mu kształt owalny, zwężający się koło kostki.
- Kotlety solimy i panierujemy kolejno w: mące, jajku i tartej bułce. Panierkę dociskamy nożem lub przyklepujemy ręką, żeby lepiej przylegała do mięsa.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano.
- Dosmażamy na brzegu płyty.
Jak podawać kotlety schabowe panierowane?
Kotlety układamy na podłużnym półmisku, tak aby były zwrócone kostkami w jedną stronę. Oblewamy je tłuszczem pozostałym ze smażenia.
Podajemy z ziemniakami, kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną, gotowanymi jarzynami lub surówką z warzyw.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
Przeczytaj też: