Naukowcy twierdzą, że jedzenie tłustych ryb jest bardziej skuteczne niż po prostu przyjmowanie tych samych składników odżywczych, których dostarczają ryby, w postaci tabletek. Według badań spożywanie zaledwie dwóch puszek sardynek tygodniowo może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tłustych ryb od dawna są dobrze znane. Ryby zawierają duże ilości składników odżywczych, takich jak tauryna, kwasy omega 3, wapń i witamina D. Wysoki poziom tłuszczów nienasyconych pomaga również zrównoważyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.
- Przeczytaj też: Które ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? [WYJAŚNIAMY]
Badanie hiszpańskich naukowców
Naukowcy z Open University of Catalonia w Hiszpanii opublikowali w czasopiśmie Clinical Nutrition wyniki badania dowodzące, że w szczególności sardynki oferują niebagatelne korzyści zdrowotne. „Sardynki są nie tylko niedrogie i łatwo dostępne, ale też pomagają zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2. To ogromne odkrycie naukowe, zwłaszcza że lekarze mogą łatwo zalecać włączenie ich do diety swoim pacjentom” – mówi prof. Diana Rizzolo, współautorka badania. Oprócz korzystnego składu odżywczego sardynki należą również do ryb o najniższej zawartości zanieczyszczeń.
Badanie objęło 152 pacjentów, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, co oznacza, że ich poziom cukru we krwi wynosił od 100 do 124 miligramów na decylitr. Wszyscy uczestnicy zostali następnie objęci dietą, która miała na celu zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby. Część z nich dostawała również dwie puszki sardynek w oliwie z oliwek (200 gramów) co tydzień. Zalecono im spożywanie rybek w całości, bez usuwania ości, ponieważ są one szczególnie bogate w wapń i witaminę D.
W ciągu roku w grupie badanych, którym nie podawano sardynek, odsetek osób z wysokim ryzykiem zachorowania na cukrzycę spadł z 27 do 22 proc. W tym samym czasie w grupie pacjentów, którzy stosowali dietę rybną, odsetek osób obarczonych wysokim ryzykiem cukrzycy spadły z 37 proc. do zaledwie 8 proc.
Jedzenie tłustych ryb miało również inne korzyści zdrowotne, zwłaszcza sercowo-naczyniowe, w tym podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL i hormonów, które pomagają rozkładać glukozę i obniżać ciśnienie krwi.
Dla osób starszych jedzenie sardynek lepsze niż restrykcyjne diety
Częstość występowania zarówno cukrzycy typu 2, jak i stanu przedcukrzycowego znacząco wzrasta wraz z wiekiem. W większości krajów europejskich 10–20 proc. osób w wieku powyżej 60 lat cierpi na cukrzycę, a 15–20 proc. ma stan przedcukrzycowy. Ponieważ stan przedcukrzycowy jest stanem odwracalnym, opracowano wiele terapii, by nie dopuścić do rozwoju cukrzycy u osób z podwyższonym poziomem cukru. Większość z nich ma na celu zmniejszenie masy ciała poprzez diety. Jest to szczególnie wrażliwy problem dla osób starszych, czyli grupy o największej częstości występowania cukrzycy typu 2, ponieważ stwierdzono, że odchudzanie osób w wieku powyżej 65 lat powoduje utratę beztłuszczowej masy ciała, gęstości mineralnej kości i masy tłuszczu, co może prowadzić do powstania innych problemów zdrowotnych. Z tego powodu bardziej odpowiednia dieta dla tej grupy wiekowej byłaby oparta na zmianie wzorców żywieniowych, a nie na ograniczeniach kalorycznych, co pozwoliłoby uniknąć niedożywienia.
Suplementy nie zastąpią sardynek
Naukowcy zwracają jednak uwagę, że przyjmowanie zawartych w sardynkach składników odżywczych w postaci suplementów może nie przynieść takiego samego efektu jak jedzenie całych rybek.
„Substancje odżywcze mogą odgrywać zasadniczą rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu różnych chorób, ale ich działanie jest zwykle spowodowane synergią, która istnieje między nimi a żywnością, w której są zawarte. Spożywanie sardynek przyniesie nam określone korzyści zdrowotne, ponieważ są one bogate w liczne składniki odżywcze. Jednak te same składniki odżywcze przyjmowane osobno w postaci suplementów nie będą działać w takim samym stopniu” – mówi prof. Rizzolo.
Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowiu? Słuchaj programu „Szlachetne zdrowie” w Radiu Pogoda codziennie o 12:30!
Przeczytaj też:
- Dieta bogata w ryby obniża ryzyko śmierci u chorych na serce?
- Cukrzyca – dlaczego jest groźna?
- Cukrzyca: biomarker we krwi pozwoli przewidzieć początek choroby wiele lat przed objawami
- Czym jest cukrzyca typu II?