Jak ugotować żurek wielkanocny - przepis krok po kroku - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Jak ugotować żurek wielkanocny – przepis krok po kroku

Jak ugotować żurek wielkanocny – przepis krok po kroku

Żurek z całą pewnością jest jednym z najpopularniejszych dań wielkanocnych. Można nawet powiedzieć, że to prawdziwy „must be” na wielkanocnym stole. Wypróbuj nasz prosty przepis na tradycyjny żur.

Żurek wielkanocny jest żelaznym punktem menu na śniadanie wielkanocne. Według tego przepisu możemy go ugotować zarówno w wersji postnej, tak że będą mogli go zjeść wegetarianie, a nawet weganie, jak i w wersji mięsnej – z kiełbasą.

Żurek wielkanocny – składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 1,5 litra wody
  • 5-6 suszonych podgrzybków
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • majeranek
  • ew. sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy typu jarzynka czy vegeta
  • łyżka tartego białego chrzanu
  • w zależności od wersji – ok. 0,5 kg białej kiełbasy (wersja mięsna) lub 3 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu, np. rzepakowego lub słonecznikowego (wersja bezmięsna)
  • ew. 5 pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniaków
  • kilka łyżek śmietany 18% lub śmietany wegańskiej do zabielenia
  • do podania jajka ugotowane na twardo i ew. pieczywo

Sposób przyrządzenia

  1. Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i czosnek.
  2. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Przecedzamy bulion. Warzywa można wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej. Grzyby z powrotem wrzucamy do bulionu.
  4. W wersji mięsnej do wywaru dodajemy białą kiełbasę i gotujemy ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
    W wersji bezmięsnej dodajemy olej i od razu przechodzimy do pkt. 5.
  5. Do bulionu dolewamy żurek z butelki (lub własnoręcznie ukiszony) i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tartym chrzanem, ew. jarzynką czy vegetą.
    Jeśli gotujemy żurek z ziemniakami, dodajemy teraz ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Gotujemy jeszcze 2-5 minut.
  7. Odstawiamy z ognia i zabielamy żurek śmietaną.
  8. W wersji mięsnej wyjmujemy z garnka kiełbasę, kroimy ją w plasterki i dodajemy z powrotem do żurku.
  9. Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki lub na ćwiartki.

Sprawdź też inne nasze przepisy na Wielkanoc:

Zobacz więcej >