Sprawdź, jak odpowiednio wyciąć kształty w dyni oraz jak wybrać właściwy owoc i przedłużyć jego trwałość tak, żeby był ozdobą Halloween.
Dużo osób – zwłaszcza dzieci – coraz chętniej bawi się w Halloween i namawia swoich rodziców do przygotowania wyrzeźbionej dyni. Ponieważ nie jest to polska tradycja, nie każdy wie, jak zabrać się do wycinania określonych kształtów w dyni.
Jak wybrać dynię?
Wybierając dynię upewnij się, że jest tak świeża, jak to tylko możliwe oraz nie jest uszkodzona lub zdeformowana. Sprawdź, czy nie mają żadnych miękkich miejsc (zwłaszcza naprzeciwko łodyżki). Jeśli jakiś owoc ma miękkie miejsca, to nie nadaje się do wycinania. Oprócz tego pamiętaj też, że:
- duże nie zawsze oznacza lepsze. Większy owoc oznacza więcej pracy, więc lepiej na początek wybrać mniejszy;
- idealna dynia nie musi być okrągła – często właśnie te mające niecodzienny kształt są znacznie bardziej interesujące i mogą zainspirować do wycinania niezwykłych kształtów.
Czy wycinać środek?
Są dwie szkoły rzeźbienia w dyni: jedna głosi, że aby w pełni uwypuklić kształty, trzeba pozbawić ją środka, zaś druga stanowi, że jeśli chcemy przygotować zaawansowaną rzeźbę, zostawmy nieco miąższu. Jeśli planujesz wstawić do dyni świeczkę, to owoc musi być wydrążony.
Jak zachować świeżość dyni?
Pamiętaj, że te owoce składają się w 90 procentach z wody, więc po wydrążeniu ich wnętrza zazwyczaj są w stanie przetrwać od 3 dni do maksymalnie tygodnia – potem już zgniją i trzeba będzie się ich pozbyć. Jednak można przedłużyć ich trwałość stosując następujące sztuczki:
- dynie wydrążone nie do samego końca przetrwają dłużej niż te, które zostały pozbawione zarówno wierzchu, jaki przodu (zostały wydrążone „na przestrzał”);
- nie używaj prawdziwych świec. Ciepło przez nie wydzielane może „ugotować dynię” i skrócić jej świeżość do – dosłownie – kilku godzin. Zamiast tego można do wydrążone dyni wstawić np. lampki LED;
- po wydrążeniu zanurz owoc na 15 minut w wiadrze, do którego nalejesz wodę oraz ⅔ pojemnika wybielacza. UWAGA! Pamiętaj, że potem nie wolno jeść tak zabezpieczonej dyni, bo stanie się ona de facto bardzo niebezpieczną trucizną!
- po wyrzeźbieniu kształtów odsłonięte w ten sposób brzegi owocu posmaruj wazeliną lub olejem roślinnym;
- jeśli trzymasz dynie na dworze a zrobi się zimno, rzeźbione owoce szybko się rozpadną. Jeśli chcesz, by przetrwały dłużej – wstaw je do wnętrza;
- dynie najlepiej obrabiać na około tydzień przed Halloween.
Jak wycinać otwór i jak rzeźbić w dyni
Pamiętaj, że nie musisz zawsze wycinać otworu na górze – wycięcie może powstać na przykład w tylnej części owocu. Jeśli jednak planujesz wstawić do środka świeczkę, musisz zrobić otwór na górze, żeby odprowadzić dym i gorąco ze świeczki. Wycinając otwór na górze pilnuj, żeby nóż trzymać pod kątem do środka, tak żeby stworzyć „półkę”, dzięki której odkrojony fragment nie wpadnie do środka. Jeśli planujesz wyciąć określony kształt, np. twarz – najpierw narysuj jej kontury flamastrem. Pamiętaj przy tym o kilku rzeczach:
- najpierw poprowadź linię przez środek tak, żeby ustanowić środek symetrii;
- następnie naszkicuj nos, czyli w przybliżeniu środek twarzy;
- kiedy będziesz już zadowolony z narysowanych detali, popraw linie mocniejszym markerem i zacznij wycinać.
Do wycinania kształtów w dyni można wykorzystać np. ostry nóż do obierania owoców lub inny nóż ze zwykłym, a nie ząbkowanym ostrzem. Ważne, by ostrze pod obciążeniem się nie uginało.
Wycinając kształt używaj obu dłoni jednocześnie – jednej do kontrolowania ostrza a drugiej do pilnowania, czy nacisk (a przez to głębokość cięcia) jest odpowiedni.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Czytaj też:
Jak wycinać kształty w dyni - porady
Ile przetrwają dynie po przyniesieniu do domu?
Te owoce składają się w 90 procentach z wody, więc po wydrążeniu ich wnętrza zazwyczaj są w stanie przetrwać od 3 dni do maksymalnie tygodnia.
Jak wybrać dynię na Halloween?
Upewnij się, że jest tak świeża, jak to tylko możliwe oraz nie jest uszkodzona lub zdeformowana. Sprawdź, czy nie mają żadnych miękkich miejsc (zwłaszcza naprzeciwko łodyżki). Jeśli jakiś owoc ma miękkie miejsca, to nie nadaje się do wycinania.
O czym pamiętać, wycinając otwory w dyni?
Jeśli planujesz wstawić do środka świeczkę, musisz zrobić otwór na górze, żeby odprowadzić dym i gorąco ze świeczki. Wycinając otwór na górze pilnuj, żeby nóż trzymać pod kątem do środka, tak żeby stworzyć „półkę”.