Cynamon kojarzy się z pierniczkami. Ale poza pięknym aromatem ma też właściwości prozdrowotne. Zobacz, jak wpływa na nasz organizm.
Otrzymuje się go z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Do najbardziej znanych gatunków zalicza się: cynamonowiec cejloński, chiński oraz kamforowy.
Ludzie używali go już od czasów starożytnych, np. w Starożytnym Egipcie wykorzystywano go w procesie mumifikacji. Co ciekawe, wzmianki o tej przyprawie można znaleźć w Piśmie Świętym, w dziełach Herodota oraz pismach lekarzy arabsko-muzułmańskich.
Cynamon – właściwości i zastosowanie
Najwięcej prozdrowotnych substancji aktywnych znajduje się w liściach oraz korze cynamonu. Najważniejsze z nich to aldehyd cynamonowy, który ma działanie przeciwnowotworowe i odpowiada za charakterystyczny zapach przyprawy oraz epikatechina, która w połączeniu z aldehydem cynamonowym może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Niektórzy badacze wskazują, że substancje te mogą opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet jej zapobiec.
Warto zapamiętać, że cynamon przyda się nam w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Wspomaga przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Stosuje się go m.in. w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach. Ponadto pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym.
Ponadto cynamon (oraz olejek cynamonowy) wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie tętnicze. Naukowcy odkryli również, że cynamon chroni przed cukrzycą typu 2 m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim oraz zwiększenie ekspresji genów receptora dla insuliny.
Warto też wspomnieć o takich właściwościach cynamonu jak:
- działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
- opóźnianie procesu starzenia się skóry, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym
- działanie rozgrzewające (stosuje się go m.in. w maściach łagodzących bóle reumatyczne oraz w przeciwbólowej maści tygrysiej)
- przyspieszanie przemiany materii
Przeciwwskazania
Cynamon może wywoływać podrażnienia skóry u dzieci poniżej 12 r.ż. Warto również pamiętać, że jest on alergenem pokarmowym i kontaktowym, dlatego może spowodować podrażnienie skóry. Nie powinny go spożywać także osoby ze skłonnościami do krwotoków oraz cierpiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego.
Zobacz też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!