Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Jak powstaje i co jest jej przyczyną? Jak często ludzie na nią chorują? O tym wszystkim opowiada Ewa Podolska w programie „Szlachetne zdrowie w Radiu Pogoda”.
Prawdziwa pandemia?
Przyzwyczailiśmy się do słowa „pandemia”, a tymczasem są choroby, które swoim zasięgiem, swoim przyczynianiem się do tego, że umieramy, odgrywają większą, choć nie tak spektakularną rolę jak COVID-19. W dodatku to jest taka choroba, którą diagnozuje się co 5 sekund u kolejnej osoby na świecie, a co 10 sekund na świecie ktoś umiera z powodu jej powikłań. To jest cukrzyca.
To jest prawdziwa epidemia XXI wieku. Ona może dotknąć każdego. Jej przyczyną jest ogólnie rzecz biorąc genetyka i niezdrowy tryb życia. Jak mówię „cukrzyca”, to z czym ci się kojarzy? Na pewno z cukrem, jego niedoborem lub nadmiarem. Generalnie z nadmiarem.
Cukier w naszym organizmie
Bardzo ważna jest prawidłowa gospodarka cukrem w naszym organizmie. Jednym z najważniejszych jest glukoza. U zdrowego człowieka za prawidłową gospodarkę cukrami odpowiada przede wszystkim insulina. Jest to hormon wydzielany przez trzustkę, a dokładniej: komórki beta. Insulina powoduje to, że cukier jest wychwytywany z krwi przez komórki organizmu, wobec tego spada stężenie glukozy/cukru we krwi i nasila się zużywanie tego węglowodanu w procesach wewnątrzkomórkowych. Ale jeżeli nastąpi jakiś defekt wydzielania lub działania insuliny, to tego cukru jest za dużo we krwi i rozwija się cukrzyca.
Czytaj też: