Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych. Powszechnie używa się jej w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Zobacz, jakie ma właściwości.
Na początek warto rozwiązać dylemat dotyczący nazewnictwa, czyli cieciorka czy ciecierzyca? Nazwy te stosowane są zamiennie, choć są to dwie różne rośliny (należą co prawda do jednej rodziny bobowatych).
Ciecierzyca występuje pod łacińską nazwą cicer arietinum, a oficjalną nazwą cieciorki jest coronilla. Rośliny różnią się m.in. tym, że ciecierzyca rośnie wyłącznie w hodowli. Warto zaznaczyć, że jest ona trzecia w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% tych roślin w skali światowej.
Ciecierzyca – właściwości
Przede wszystkim jest ona wspaniałym źródłem białka. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 9 g protein. Dlatego jest ona powszechnie stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W połączeniu z kaszą ciecierzyca tworzy posiłek pełen pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera ona m.in. ważny dla naszego organizmu błonnik, kwas foliowy, potas oraz żelazo.
Włączenie jej do codziennej diety będzie dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób z podwyższonym cholesterolem. Warto dodać, że zawarty w niej potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a żelazo wspomaga walkę z anemią.
Ważną właściwością tej rośliny strączkowej jest niski indeks glikemiczny (IG =30). Dlatego bez obaw mogą włączyć ją do diety cukrzycy. Zwłaszcza, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu cukry we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.
Jak ugotować?
Ciecierzyca od stuleci wykorzystywana jest w kuchni śródziemnomorskiej oraz w krajach Bliskiego Wschodu. To właśnie z niej wyrabia się popularny hummus. Wyróżnia się dwie odmiany ciecierzycy: kabuli o dużych, kremowych ziarnach oraz (rzadziej spotykana) desi o małych nasionach zwykle w kolorze żółto-kremowym, zielonym, czerwonym, brązowym i czarnym. Obie odmiany mają podobny, słodkawy smak z lekką, orzechową nutą.
Gotowanie ciecierzycy:
Suchą ciecierzycę należy namoczyć dzień przed gotowaniem w zimnej wodzie. Pamiętajmy, żeby po namoczeniu nie wylewać wody z garnka. Gotujemy ciecierzycę w tej samej wodzie. Dodajemy jedynie szczyptę soli. Całość gotujemy aż zmięknie przez 1 i 1/2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Ważne: zalewę, która powstanie po gotowaniu ciecierzycy warto wykorzystać. Zalewa jest np. jednym ze składników wegańskiego majonezu. Można ją również użyć jako wegańskie zamiennik jajka. Co ciekawe, ma ona nawet swoją nazwę: aquafaba.
Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.
Zobacz też:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 60 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.