Acerola uprawiana jest w krajach tropikalnych. W domu można hodować ją w doniczce. Zobacz, dlaczego warto ją jeść.
Naukowa nazwa tego owocu to malpigia granatolistna. Znana jest także jako nadgwiazdka granatolistna lub wiśnia z Barbados. Występuje głównie w południowej części Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryce Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej.
W Polsce niektórzy hodują ją w domu. Acerola nie ma wysokich wymagań, jeśli chodzi o rodzaj gleby. Nie powinna być jedynie narażona na długotrwałe mrozy lub wilgoć. Warto dodać, że owoce pojawiają się dopiero po 3–4 latach hodowli. Krzaki aceroli rodzą małe owoce o mocnym czerwonym lub purpurowym kolorze, przypominające nasze polskie wiśnie lub czereśnie.
Acerola – właściwości odżywcze
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i prozdrowotne acerola wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Jej owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, zostawiając daleko w tyle popularną w Polsce cytrynę. Wielu specjalistów uznaje acerolę za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Co ciekawe, najwięcej witaminy C znajduje się w niedojrzałych owocach aceroli.
Ponadto zawiera ona również:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor
- kwas jabłkowy
- kwas foliowy
- potas, sód, cynk
- beta-karoten
- flawonoidy
- kwasy tłuszczowe
Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych acerola pobudza organizm do produkcji przeciwciał i chroni go przed wolnymi rodnikami. Dlatego warto stosować ją w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Alzheimera oraz innych chorób wieku starczego. Spożywanie jej owoców regularnie, pozytywnie wpłynie też na pracę nerek i serca.
Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w aceroli spowalniają uwalnianie cukru do krwiobiegu i w rezultacie mogą zapobiec wahaniom cukru we krwi. Dlatego acerola może okazać się przydatna w diecie osób cierpiących na cukrzycę.
Jak ją jeść
W Polsce najbardziej popularny jest sok z aceroli. Można go kupić w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczą jedynie 2 łyżeczki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Po otwarciu należy przechowywać sok w lodówce (maksymalnie przez 3 tygodnie). Warto zapamiętać, że soku nie należy dodawać do gorących napojów, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur traci on swoje prozdrowotne właściwości.
W sprzedaży dostępne są również suplementy w postaci tabletek lub proszku. Proszek można dodać np. do zdrowych koktajli (tzw. shake’ów).
Zobacz też: