Niemal pół Polski uważa, że na stole wigilijnym koniecznie musi być barszcz czerwony z uszkami z grzybów, a drugie pół, że absolutnie niezbędna jest zupa grzybowa. Niektórzy, ale znacznie mniej liczni, preferują z kolei staropolską zupę migdałową.
Wśród zwolenników wigilijnej zupy grzybowej też jest podział – jedni twierdzą, że zupa postna powinna być czysta, ale inni uważają, że może być zabielana.
Składniki:
- ok. 7-8 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) – według starych przepisów do zupy grzybowej można brać po 3 duże kapelusze na osobę
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 por
- duża cebula
- łyżka masła
- łyżka oleju
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól do smaku
- siekana zielona pietruszka do podania
- gotowane łazanki
- ew. śmietana 18% i/lub biała zasmażka z mąki masła
Sposób przyrządzenia zupy grzybowej
- Dokładnie płuczemy suszone grzyby. Zalewamy je chłodną wodą (ok. 1 litra) i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu grzyby odławiamy i kroimy w paseczki.
- W dużym garnku rozgrzewamy masło z olejem i wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
- Do garnka z cebulą wlewamy ok. 2,5 litra wody i wrzucamy obrane marchewki, pietruszki, seler i pora. Dodajemy przyprawy – pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól – i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Przecedzamy bulion warzywny i łączymy z wywarem z grzybów oraz pokrojonymi grzybami.
- Ugotowane warzywa możemy wykorzystać do przyrządzenia sałatki jarzynowej.
- Gotujemy parę minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli jesteśmy zwolennikami czystej zupy grzybowej – nasza zupa jest gotowa. Podajemy z łazankami, posypaną natką pietruszki.
- Jeśli lubimy zabielaną zupę grzybową, możemy zabielić ją samą śmietaną lub śmietaną i zasmażką z masła i mąki. Tę wersję zupy grzybowej także podajemy z łazankami i natką.
Przeczytaj też:
- Przepisy na potrawy wigilijne i świąteczne
- Barszcz wigilijny – przepis krok po kroku
- Zakwas buraczany nie tylko na Wigilię
- Uszka do barszczu wigilijnego – prosty przepis
- Staropolska zupa migdałowa na Wigilię – krok po kroku
- Sałatka jarzynowa na Wigilię [Przepis]
- Sałatka jarzynowa z majonezem – przepis krok po kroku
- Makiełki lub makówki śląskie – przepis
- Przepis na kutię
- Makowiec na Boże Narodzenie – jak zrobić krok po kroku
- Pierogi z kapustą i grzybami – przepis dla każdego