"Zdrowie i uroda w Radiu Pogoda". Co musisz wiedzieć o tłuszczach?  - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » „Zdrowie i uroda w Radiu Pogoda”. Co musisz wiedzieć o tłuszczach? 

„Zdrowie i uroda w Radiu Pogoda”. Co musisz wiedzieć o tłuszczach? 

Tłuszcze są obowiązkowym składnikiem diety. Oprócz tego, że jest znakomitym nośnikiem smaku, to wzmacnia serce, układy krążeniowy i nerwowy. Jaki olej wybrać? Aneta Łańcuchowska, czyli dietetyczka z 15-letnim stażem, odpowiedziała na to pytanie antenie Radia Pogoda.

Aneta Łańcuchowska, czyli dietetyczka z 15-letnim stażem, opowiedziała na antenie Radia Pogoda o walorach zdrowotnych i smakowych tłuszczy, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Powinny stanowić od 25-35% kaloryczności zbilansowanej diety. To właśnie dzięki nim nasz organizm przyswaja mnóstwo witamin, w tym: witaminę A, która odpowiada za prawidłowe widzenie; K, która jest niezbędna do tworzenia czynników krzepnięcia krwi i witamina D dbająca o nasze kości.  

Zobacz także: Olejek z marchwi – właściwości i zastosowanie

Polska dieta opiera się głównie na tłuszczach nasyconych, które znajdują się w mięsie i produktach odzwierzęcych. Ich nadmiar powoduje choroby serca i problemy układu krążeniowego, dlatego powinniśmy w naszej diecie skupić się na źródłach kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Odpowiednia ilość tłuszczy zadba o dobrą kondycję włosów i paznokcie, nawilży naszą skórę, a także zwiększy poziom energii, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. 

Rozmowy ze specjalistką możecie posłuchać w podcaście Radia Pogoda. Cała rozmowa znajduje się pod TYM linkiem.

Jakie tłuszcze są ważne dla serca i układu nerwowego? 

Suplementacja Omega-3 jest szczególnie ważna w przypadku osób, które zmagają się ze schorzeniami serca i układu krążenia. Ich głównym źródłem są ryby, szczególnie te tłuste. Aby dostarczyć organizmowi ich właściwą ilość, należy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety w Polsce, ryby są drogie i mało dostępne.

W audycji “Zdrowie i uroda w Radiu Pogoda”, Aneta Łańcuchowska opowiedziała, gdzie jeszcze możemy szukać źródeł Omega 3. Jednym z nich jest olej rzepakowy – zarówno spożywany na zimno, jak i na ciepło. Ten rodzaj oleju ma w sobie aż 10 razy więcej kwasu Omega 3 niż oliwa z oliwek. Innym rozwiązaniem jest zjadanie jednej garści orzechów każdego dnia. Pani dietetyk zaznacza jednak, że najlepsze będą te pakowane w zamykane torebki, ponieważ światło słoneczne powoduje, że zmniejsza się w nich zawartość tłuszczy.

Olej rzepakowy jest porównywany do oleju południa, czyli oliwy z oliwek. Dlaczego? 

Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są źródłem nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć ich skład jest podobny, to olej rzepakowy jest lepszy ze względu na to, że zawiera w sobie dziesięciokrotnie więcej kwasu Omega 3. Olej z dużą ilością tego tłuszczu jest zalecany chorym na miażdżycę i osobom z wysokim cholesterolem, ponieważ skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. 

Olej rzepakowy występuje w dwóch odmianach – nierafinowany (w szklanej butelce) i rafinowany (w plastikowym opakowaniu). Ten drugi, bardziej popularny, jest idealny do smażenia, pieczenia i gotowania. Ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (240 stopni Celsjusza), jest bezsmakowy i bezzapachowy, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w ciastach. Olej nierafinowany o specyficznym zapachu jest dobrym dodatkiem do sałatek.  

Zobacz także: Sałatka grecka – przepis krok po kroku

Jaką rolę pełnią kwasy Omega 3? 

Organizm sam nie jest w stanie wyprodukować kwasów Omega 3. Musimy je dostarczać w diecie. Wpływają na dobre widzenie; kondycję włosów, skóry i paznokci, a także na koncentrację (nawet u dzieci w wieku przedszkolnym).

Aneta Łańcuchowska, na antenie Radia Pogoda, przyznała, że kobiety, które zmagają się z bolesnymi miesiączkami, powinny pamiętać o odpowiedniej ilości Omega 3 w organizmie, ponieważ skutecznie obniżają poziom bólu. 

W sezonie jesienno-zimowym warto upewnić się, że nasza dieta bogata jest w ten rodzaj tłuszczu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się większą odpornością w okresie przeziębieniowym. Jeśli stwierdzimy, że nie dostarczamy wystarczającej ilości, należy przyjmować odpowiednie suplementy

W przyszłe wakacje warto też powrócić do olejowania włosów, szczególnie końcówek, które narażone są na wysuszenie spowodowane wzmożonym promieniowaniem słonecznym.

Olej rzepakowy ma wiele zastosowań. Od zdrowotnych po estetyczne, dlatego warto zacząć stosować go w swojej diecie. Już dwie łyżki dziennie pozytywnie wpłyną na nasz organizm. 

Więcej o zdrowiu słuchaj w Radiu Pogoda codziennie o 12:30.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >