Dowiedz się, jak przygotować pyszny sok z truskawek do słoików. Przedstawiamy przepis na zdrowy, naturalny napój idealny na tę porę roku.
Spis treści:
Piękna pogoda za oknem, coraz dłuższe dni i budząca się w każdym z nas chęć do życia – to niewątpliwie najwspanialsze cechy lata. Uczcić tę wspaniałą porę roku można przepysznym sokiem z truskawek – zdrowym i naturalnym napojem, którego wykonanie jest bardzo proste. Warto spożywać truskawki, ponieważ nie tylko doskonale smakują, ale też są świetne dla naszego zdrowia i zawierają wiele substancji odżywczych.
Właściwości odżywcze truskawek
100 g truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego. Jednocześnie 100 g truskawek ma tylko ok. 30–35 kcal.
Truskawki dobre na serce i nie tylko
Truskawki są bogate w błonnik i witaminę C, połączenie składników odżywczych, które zmniejsza stres oksydacyjny, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. Badanie przeprowadzone w 2013 roku na Uniwersytecie Harvarda z udziałem prawie 100 000 kobiet w młodym i średnim wieku wykazało, że spożywanie co najmniej trzech porcji truskawek tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca o 32 procent. Naukowcy przypisali ten efekt dużej zawartości przeciwutleniaczy w truskawkach. Ponadto są one dobrym źródłem potasu , który chroni przed chorobami serca. 150 g truskawek pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Owoce i warzywa bogate w witaminę C wzmacniają odporność, szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Warto przy tym pamiętać, że witamina C nie zapobiega przeziębieniu, ale może zmniejszyć jego nasilenie i czas trwania.
Sok z truskawek – przepis
Sok z truskawek bardzo łatwo jest przygotować: wystarczy 1 kg truskawek, wrzątek oraz cukier (choć nie jest on konieczny). Dokładnie umyte i pozbawione szypułek truskawki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu sok zlewamy do słoików (nie nalewamy pełnego słoika – należy zostawić kilkucentymetrową wolną przestrzeń pod nakrętką). Teraz możemy sok doprawić cukrem, jeśli wolimy słodsze soki. Teraz sok w słoiku pasteryzujemy: wkładamy słoiki do dużego garnka wyłożonego ścierką do naczyń (żeby na dnie garnka nie pozostały ślady) i zalewamy wodą do wysokości ¾ garnka. Garnek z wodą i słoikami z sokiem stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10-15 minut. Teraz już możemy się cieszyć doskonałym, naturalnym sokiem, który na długo zachowa swoją świeżość.
Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.
Czytaj też:
1 Komentarz
[…] Wiadomości […]